Pohonné hmoty skokově zdražily, nafta se blíží 33 korunám za litr

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden skokově zdražily. Cena nafty stoupla o 86 haléřů na 32,91 koruny za litr, což je největší týdenní nárůst od prosince 2010. Naftu tak nyní motoristé nakupují nejdráž od prosince 2018. O desítky haléřů zdražil také benzin. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude růst cen pokračovat i nadále.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden skokově zdražily. Cena nafty stoupla o 86 haléřů na 32,91 koruny za litr, což je největší týdenní nárůst od prosince 2010. Naftu tak nyní motoristé nakupují nejdráž od prosince 2018. O desítky haléřů zdražil také benzin. Vyplývá to z dat společnosti CCS. Podle analytiků bude růst cen pokračovat i nadále.

Cena Naturalu 95 je proti minulé středě o 59 haléřů vyšší a činí 34,60 koruny za litr. Nárůst ceny nepřekonal skok o zhruba 80 haléřů z letošního března. Nejprodávanější palivo v Česku tak zůstává nejdražší za posledních téměř sedm let, naposledy za něj řidiči platili více v prosinci 2014. Pamatují ale i rok 2012, kdy benzin stál více než 38 korun za litr a nafta víc než 37 korun za litr. Proti stavu před rokem je nyní benzin o 6,77 koruny na litru dražší a nafta o 5,86 koruny za litr.

"V říjnu očekáváme další růst cen benzinu i nafty o více než korunu na litr. Důvodem je zvýšení cen ropy Brent na současných 82 dolarů (asi 1800 korun) za barel. Od počátku roku už ropa zdražila o více než 60 procent. Nafta bude v nejbližších dnech zdražovat více, což je důsledek prudkého růstu ceny zemního plynu a s tím související vyšší poptávky po topném oleji," uvedl dnes analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pak nevylučuje to, že cena litru benzinu může v zimě vystoupat až ke 40 korunám. "V jistě fázi ale zřejmě Spojené státy zintenzivní svůj tlak na Saúdskou Arábii, aby navýšila těžbu a růst cen ropy přibrzdila. Otázka je, zda se Rijád bude ochoten tomuto tlaku podvolit a zda ho případně budou následovat další tradiční těžaři v čele s Ruskem," dodal Kovanda.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku, kdy se benzin i nafta prodávaly za méně než 28 korun za litr. V červenci se průměrná cena benzinu vyšplhala na 33,93 koruny za litr a nafta stála 31,84 koruny za litr. V srpnu ceny mírně klesly, ale od začátku září opět rostou.

Nejlevnější benzin natankují nyní řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 34,15 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 32,49 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 35,15 koruny. Nafta se tam tankuje za 33,59 koruny za litr.