Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne zlevnily o více než 30 haléřů

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět klesly. Tempo navíc zrychlilo. Benzin Natural 95 zlevnil o 31 haléřů na průměrných 47,60 koruny za litr, nafta pak o 36 haléřů na 47,77 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července. Podle analytiků by pohonné hmoty měly zlevňovat i nadále.

Navzdory poklesu cen jsou paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Řidiči tehdy platili za litr benzinu průměrně o 13,86 koruny méně, litr dieselu byl levnější o 16,12 koruny.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak upozornil, že cena ropy Brent se propadla na 100 dolarů (asi 2400 korun), přičemž na konci června byla její cena více než 115 dolarů (asi 2800 korun) za barel. Zároveň pokračuje pokles marží rafinérií. "Vývoj v nejbližších týdnech bude proto pro řidiče příznivý. Do konce července by průměrné ceny mohly poklesnout o dalších 60 až 80 haléřů za litr," uvedl Tomčiak.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka ale trápí české motoristy slábnoucí koruna. "Jen od počátku měsíce ztrácí na páru s americkým dolarem takřka tři procenta a brání tak výraznějšímu poklesu cen paliv na čerpacích stanicích," podotkl. "Pokud však zůstane cena ropy v blízkosti stodolarové úrovně a koruna nalezne pevnou půdu pod nohama, tak mohou poklesy na čerpacích stanicích dále pokračovat," dodal Tyleček.

Nejlevnější benzin natankují momentálně řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 47,14 koruny. Nafta stojí nejméně v Karlovarském kraji, průměrně 47,27 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Za litr benzinu platí řidiči v hlavním městě průměrně 48,35 koruny, za litr nafty 48,55 koruny.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr a cena nafty téměř na 49,60 koruny za litr. Od té doby ceny kolísají.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.