Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně podražily

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta Zdroj: Benzina

Efecta
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
3
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně stouply. Benzin u čerpacích stanic podražil v průměru o pět haléřů na 33,39 koruny za litr, cena nafty stoupla o šest haléřů na 32,50 koruny za litr. Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči v Praze, kde je cena korunu nad celorepublikovým průměrem. Jediným krajem, kde pohonné hmoty za poslední týden zlevnily, je Vysočina. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Podle analytiků benzin a nafta v ČR v nejbližších dnech dále zdraží, důvodem je rostoucí cena ropy na světových trzích. „V nejbližším týdnu předpokládáme mírný růst cen ropy v rozsahu deset až 15 haléřů na litr. Další růst cen pak očekáváme v prvním zářijovém týdnu,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že severomořská ropa Brent se aktuálně obchoduje za 76 dolarů za barel, což je o tři procenta víc než před týdnem, a dokonce o sedm procent více než před dvěma týdny. „Podobný vývoj můžeme sledovat i u americké lehké ropy WTI, která se obchoduje o sedm dolarů za barel levněji než ropa Brent,“ dodal Křeček.

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy mají zdražování ropy aktuálně na svědomí zejména tři faktory – bezprostřední faktor znatelnějšího než předpokládaného poklesu zásob v USA, sílící obava trhů z výpadku dodávek íránské ropy na světové trhy a zmírnění obav z dopadu možné obchodní války mezi USA a Čínou na pokles cen ropy.

Nejdražší z celé republiky jsou nadále pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí v průměru 34,30 koruny a litr nafty 33,48 koruny. V žádném jiném regionu cena benzinu nepřesáhla 34 korun a cena nafty 33 korun. Nejlevnější Natural lze natankovat v Jihočeském kraji, kde za ni čerpadláři chtějí v průměru 32,91 koruny za litr. Pod 33 korunami za litr benzinu je cena ještě v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Také nafta vyjde řidiče nejlevněji u jihočeských pump, za litr zaplatí 31,98 koruny. V žádném jiném kraji motoristé naftu pod 32 korun za litr nepořídí.

Ceny benzinu i nafty v Česku v posledních měsících kolísaly. Na začátku června se průměrná cena benzinu přiblížila k 33,50 koruny za litr a u nafty přesáhla 32,60 koruny, což bylo nejvíce od prosince 2014. Poté ceny zhruba o tři desítky haléřů klesly, ale před polovinou července se vrátily na rekordní červnové hodnoty. Od té doby opakovaně klesaly a stoupaly.