Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily, růst má pokračovat

Pohonné hmoty

Pohonné hmoty Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty dál zdražují
Pohonné hmoty
3
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla od minulé středy o 12 haléřů na 30,49 koruny za litr a cena nafty o 20 haléřů na 31,16 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Zdražení přerušilo několikaměsíční propad cen. Podle analytiků musí řidiči s rostoucími cenami pohonných hmot počítat i v následujících dnech. Důvodem je rostoucí cena ropy.

"V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný růst cen benzinu i nafty o deset až 20 haléřů. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu stoupla na 67 dolarů za barel, což je nejvyšší hodnota od poloviny listopadu," sdělil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že za zdražováním ropy je v současnosti hlavně postoj Saúdské Arábie a dalších klíčových těžařů kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu).

"Ti nevyslyšeli volání amerického prezidenta Donalda Trumpa po levnější ropě, a místo toho signalizovali připravenost k dalšímu omezení těžby v druhé polovině letošního roku. K růstu cen ropy letos dále přispívají sankce USA namířené proti venezuelskému a íránskému ropnému průmyslu a také naděje trhů na brzký konec obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou," uvedl Kovanda. V příštím týdnu je podle něj třeba počítat s dalším zdražováním pohonných hmot v ČR, a to o deset až 15 haléřů za litr.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček doplnil, že před prudším zdražováním pohonných hmot chrání motoristy česká koruna. "V uplynulém týdnu pokračoval kurz koruny v posilování vůči dolaru, což umožňuje levnější dovoz ropy do České republiky. Aktuálně se jeden dolar prodává za 22,53 koruny, čímž se vracíme k podobné výši kurzu jako na konci ledna letošního roku," dodal.

Paliva doposud po zhruba čtvrt roku vytrvale zlevňovala. Od loňského podzimu, kdy se ceny benzinu i nafty dostaly na téměř 33,80 koruny, se cena benzinu propadla do poloviny letošního února o skoro 3,50 koruny a cena nafty o téměř tři koruny. Pohonné hmoty tak klesly na nejnižší úroveň od listopadu 2017. Už před týdnem se ale pokles cen zastavil u nafty a v uplynulém týdnu již opět stoupaly ceny nafty i benzinu.

Nejdražší jsou nadále ceny pohonných hmot v Praze, kde je jako v jediném regionu cena nafty nad 32 korunami. Jedině v Praze a na Vysočině také vystoupala cena benzinu nad 31 korun. Litr benzinu v Praze stojí v průměru 31,53 koruny a litr nafty 32,14 koruny. Nejlevnější jsou naopak paliva v Královéhradeckém kraji, kde se jako v jediném regionu udržela cena Naturalu 95 těsně pod 30 korunami. Litr benzinu řidiči v kraji koupí za 29,99 koruny a litr nafty za 30,66 koruny.