Pohonné hmoty zlevnily od minulé středy o desítky haléřů

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
Benzín
3
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku devátý týden v řadě zlevňují. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o 40 haléřů na 31,30 koruny za litr. Nafta zlevnila o 48 haléřů na 31,75 koruny za litr. Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu. Předtím tomu tak bylo naposledy v březnu 2015. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i nadále.

„Pohonné hmoty svým zlevňováním reagují na propad cen ropy na světových trzích, k němuž došlo zhruba od poloviny prosince do Vánoc loňského roku. Ropa Brent během necelých dvou týdnů tehdy zlevnila o více než deset dolarů na barel, z úrovně nad 60 dolary za barel na zhruba 50 dolarů za barel,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Ceny pohonných hmot v ČR se obvykle vyvíjejí s dvou až třítýdenním zpožděním za cenami ropy, vysvětlil. „I v příštím týdnu tak lze čekat markantní zlevnění jak benzinu, tak nafty, i když ne tak výrazné jako v uplynulých sedmi dnech. Bude se pohybovat v rozmezí od 20 do 25 haléřů na litr,“ dodal.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozornil, že od začátku letošního roku má cena ropy na světových trzích opět tendenci růst. „Jen za poslední týden zdražil barel ropy Brent o šest dolarů a obchoduje se poblíž hranice 61 dolarů,“ uvedl. „Současná cena ropy však zatím nebude nutit pumpaře ke zdražování pohonných hmot. Dobrou zprávou pro české řidiče je, že posiluje koruna vůči dolaru. Za poslední týden koruna posílila o více než jedno procento na kurz 22,38 koruny za dolar, což bude tlumit efekt rostoucí ceny ropy,“ dodal.

Nejdražší paliva z celého Česka zůstávají nadále v Praze. Řidiči v hlavním městě platí za benzin v průměru 32,47 koruny a za naftu 32,66 koruny za litr. V žádném jiném kraji nestojí litr benzinu více než 32 korun.

Naopak nejlevněji tankují Natural motoristé v Královéhradeckém kraji, kde stojí v průměru 30,58 koruny za litr. Nafta je nejlevnější na jihu Čech. Litr tam vyjde v průměru na 30,97 koruny. V žádném jiném kraji se cena dieselu pod 31 korun nedostala.

I přes devět týdnu zlevňování zůstávají pohonné hmoty v Česku dražší než před rokem. Počátkem roku 2018 byla průměrná cena benzinu 30,68 koruny za litr a nafty 29,82 koruny.