Poslanci posvětili zvýšení daní z neřestí, dle Ministerstva financí jde o ochranu

alkohol v supermarketu

alkohol v supermarketu Zdroj: profimedia.cz

..
Finanční úřad.
Božkov (ilustrační foto)
Obrázky z historie palírny U Zeleného stromu
Obrázky z historie palírny U Zeleného stromu
19
Fotogalerie

Připlatíme si za tvrdý alkohol, cigarety a hazard. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí má vzrůst na dvojnásobek.

Vláda ČR zamýšlí zvednout spotřební daně z alkoholu, cigaret a hazardu. Dle tiskové zprávy Ministerstva financí (MF) se primárně jedná o „vyšší ochranu před závislostmi”. Jinak řečeno byl schválen vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, viz web Poslanecké sněmovny. Lze proto konstatovat, že jde spíše o zvyšování daní za účelem vybrat víc peněz.

Balíček zákonů, který zdražuje i takové věci, jako poplatek za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí z jednoho tisíce korun na 2000 korun musí ještě schválit Senát a podepsat prezident (tisk 509).

Cena krabičky cigaret by se pak měla zvýšit přibližně o 13 korun. Zhruba o stejnou částku (13 až 15 korun) má vzrůst cena lahve tvrdého alkoholu.

Co se hazardu týče, u loterií má dojít k navýšení sazby z 23 na 35 procent, zatímco v případě ostatních hazardních zůstává sazba daně zachována. 

Balíček také počítá se zdaněním příjmů z hazardních her nad 1 milion korun. Nově zavedená daň z příjmů ve výši 15 procent bude dopadat na čisté výhry z hazardu převyšující uvedený limit. Za čistou výhru je přitom považován kladný rozdíl výher (bez vrácených vkladů) a sázek.

Součástí balíčku je také změna metody tvorby technických rezerv pojišťoven za účelem nastavení objektivnějšího kritéria pro daňové účely. Návrh dále ruší výjimku ze zdanění úrokových příjmů plynoucích z korunových dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013 a ukončuje nejasnosti při placení daně z nemovitých věcí.

Remízky, meze a jiné krajinné prvky, které zadržují vodu v krajině, nebudou dále daňově znevýhodňovány. Novela nyní míří do Senátu.