Pozor na dolarové bankovky, narůstá počet padělků. Koruny zatím „odpočívají“

...

... Zdroj: Shutterstock

Peníze
Peníze
peníze
peníze
5
Fotogalerie

Česká národní banka (ČNB) vede statistiku zachycených padělaných a pozměněných bankovek, které byly na území ČR v průběhu času zachyceny. Za letošní první čtvrtletí jich bylo celkem 638. Z toho 315 kusů bankovek české měny, 197 společné evropské měny a 118 nominálů strýčka Sama. Zbylých osm kusů tvořily ostatní měny. Oproti stejnému období loňského roku šlo o nárůst o čtyřiatřicet kusů, zasloužily se o něj ale hlavně dolarové bankovky.

Celkově bylo za loňský rok zachyceno 256 dolarových bankovek, v prvním čtvrtletí ale jen 29. Počet padělků české měny i těch eurových naopak meziročně klesl, ačkoli jde s největší pravděpodobností o „sezónní“ výkyv. V čase před vánočními svátky naopak české bankovky tradičně statistiku vedou, loni jich bylo za poslední čtvrtletí zachyceno přes tisíc kusů. Statistiku najdete zde.

Asi nepřekvapí, že největší pravděpodobnost, že se s padělanou bankovkou setkáte, máte v Praze. Co se týče roku 2016, druhé skončily Pardubice a Ústí nad Labem.

Rozpoznat padělanou bankovku může být lehké i těžké v závislosti na kvalitě, ty pravé poznáte dle bezpečnostních prvků, kterých je celkem osm: vodoznak, okénkový proužek s mikrotextem, barevná vlákna, soutisková značka, skrytý obrazec, proměnlivá barva, iridiscentní pruh a mikrotext.

Na první pohled pomáhá k rozeznání pravé bankovky od té falešné negativní mikrotext označující nominální hodnotu, ochranný proužek a jeho kovově lesklá barva, která se v závislosti na úhlu dopadajícího světla mění ze zelené na hnědofialovou barvu. Pohledem proti světlu je pak patrné označení nominální hodnoty bankovky s motivem.

Bankovky natištěné od roku 2008 mají ještě lesklý (tzv. iridiscentní) pruh umístěný vpravo od portrétu, jehož barva se v závislosti na úhlu dopadajícího světla mění. Ale existují i další ochranné prvky, o kterých ČNB nemluví.

České bankovky včetně jejich bezpečnostních prvků si můžete zevrubně prohlédnout na webu ČNB, kde si lze navolit nominální výši bankovky a její vzor.