Pozor na sankce při změně dodavatele energií, jdou do tisíců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
Elektřina
Elektřina
ČEZ,energetika,elektřina
8
Fotogalerie

Když ptáčka lapají, nezmíní, že současný dodavatel bude chtít smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy. Úspora stovek korun se tak v důsledku může pořádně prodražit.

Nechat se přemluvit ke změně dodavatele energií nemusí být takové terno, jak se na první pohled zdá. Prodejci vám často naslibují hory doly s vidinou provize za zprostředkovaný přepis, pomlčí ovšem o pokutách a sankcích, které uloží bývalý poskytovatel.

Dle společnosti MBA Finance, která spravuje pohledávky energetických firem, se počet dluhů domácností za energie zvýšil v loňském roce téměř o 50 procent. Nejedná se přitom o dluhy za průběžné zálohy, ale jde právě o nedoplatky za přečasně ukončené smlouvy. Výrazný nárůst těchto dluhů je důsledkem velkého počtu domácností, které měnily své dodavatele energií.

Průměrný dluh za energie činí aktuálně zhruba dvanáct stovek. Jak už to tak bývá, zákazník tahá za kratší konec provazu – uzavřel s bývalým dodavatelem smlouvu a bývalý dodavatel je tak v drtivé většině případů v právu. Pokud dlužník dluh (smluvní pokutu) neuhradí, může se dočkat i exekuce.

Ve snaze ušetřit za rostoucí ceny vyměnilo v roce 2018 dodavatele přes 260 tisíc odběratelů plynu a 570 tisíc odběratelů elektřiny. Nezřídka se však stalo, že kvůli ušetřeným desetikorunám museli platit tisícové pokuty.