Češi a operátoři: lze vyzrát na předražené služby?

Mobilní data

Mobilní data Zdroj: profimedia.cz

Mobilní data
Vodafone
Vodafone
Hned 886 předplacených pětisetkorunových karet od Vodafonu se prodávají za minimální kupní cenu 214 568 korun. Kupóny v původních obalech nabízí brněnská pobočka Úřadu.
O2
13
Fotogalerie

Chcete zlevnit tarif? Buďte aktivní, vyhrožujte odchodem, dejte znát nespokojenost. Komu „arabské tržiště“ nevyhovuje, pořádně si připlatí. Ceníkové ceny jsou totiž jedny z nejvyšších.

Oligopolní trh, operátorská lobby a směšně nízké sankce – tři zásadní důvody, proč si trojice mobilních operátorů udělala ze zákazníků v České republice "dojnou krávu". Skutečnost, že jsou v České republice mobilní služby výrazně předražené (oproti jiným evropským státům) potvrzují četné analýzy a průzkumy. Spolu s Maďary a Řeky jsme na tom úplně nejhůř. Za cenu, za kterou u nás dostaneme 4 až 7 GB, tedy necelých 800 korun, už v mnohých zemích surfují bez datového limitu.

Zejména v severských zemích jako je Finsko jsou už dnes úplně někde jinde. Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu se zde pohybuje okolo 15 GB. U nás jsou to sotva 2 GB.

Nabídky T-Mobilu, O2 a Vodafonu nejsou sice úplně stejné, jsou ale podobné do té míry, že je de facto úplně jedno, kterého operátora zvolíte. Všude zaplatíte plus mínus stejně. Flatový tarif s neomezeným voláním, SMSkami a omezenými daty vyjde zhruba na osm stovek. Rychlý přehled:

  • T-Mobile Mobil M (4 + 2 GB dat bonusových) za 799 korun
  • Red Naplno 5 GB (+ 2 GB v Můj Vodafone) za 777 korun
  • O2 Free Stříbrný (6 GB dat) za 849 korun

Dat si můžete přikoupit dle libosti, samozřejmě se to projeví na ceně. Příklad:

  • T-Mobile Mobil L (8 + 2 GB dat bonusových) za 999 korun
  • Red Naplno 10 GB (+ 2 GB v Můj Vodafone) za 1 077 korun
  • O2 Free Zlatý (12 GB dat) za 1 199 korun

Všechny ceny jsou se smlouvu na 2 roky. Pokud byste se uvázat nechtěli, připlatíte si... Mějte také na paměti, že jakmile data vyčerpáte, váš operátor vás odpojí od internetu. Pokud budete chtít surfovat dál, budete muset zaplatit za dodatečná data. Ceny jsou různé, jde řádově o stovky korun za jednotky gigabajtů.

Operátoři tvoří oligopolní trh, nemusí mezi sebou mít ani žádné dohody, prostě se jen vzájemně sledují a udržují cenovou hladinu. Do cenové války nepůjde nikdo z nich, jelikož cenová válka by každého z nich jen poškodila a připravila o zisky. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) označuje současný stav jako tacitní koluzi a připravuje se na možnost trh regulovat.

Lze vyzrát na předražené ceny?

Jen pro zajímavost, jednou z mála odlišností jsou tzv. podpultovky. Neveřejné tarify, které má zhruba třetina rezidentních (nefiremních) zákazníků. Přesné rozdělení není z veřejně dostupných dat patrné, víme jen, že u jednoho z operátorů jde o podíl 33 procent, u druhého 22 procent a třetího 39 procent.

Jak na to? Existuje jen jedna cesta: zvýhodněný tarif si musíte vyhádat například pokud jako stávající zákazník pohrozíte odchodem ke konkurenci. Je samozřejmě potřeba pohlídat si termíny a odchodem vyhrožovat v čase, než vám skončí úvazek. Novým zákazníkům operátoři zdaleka nenabídnou tolik, jako těm stávajícím, aby je udrželi.

Další možností je firemní tarif. Co to znamená? Nechte se zaměstnat třeba na ministerstvu, a to co jinak stojí tisícovku, budete mít za dvě stovky. Operátoři byli v minulosti k firemním zákazníkům velmi vstřícní. 

Ačkoli jim prodávali služby za hubičku, dnes už si to uvědomují a tlačí na růst cen, jelikož moc dobře vědí, že půlka firemních zákazníků má firemní číslo jen proto, aby neplatili nekřesťansky vysoké ceny pro rezidentní zákazníky (na RČ). 

Podmínky jsou poměrně snadné, jakmile jste bez úvazku, můžete číslo během pár dní přenést ke konkurenci. Často si ale nepolepšíte, zkuste se svým operátorem vyjednávat jako byste byli na arabském tržišti. Schůdnější cesta není.

Aukce kmitočtů 700 MHz

Zákaznickou nadějí na snížení cen je příchod 4. operátora. Šance je už letos, jelikož ČTÚ bude dražit lukrativní frekvence v pásmu 700 MHz (tzv. druhá digitální dividenda). Podmínky mají být nastaveny tak, aby měl nový zájemce vyhrazeno část spektra přednostně. Aukce by se měla rozběhnout na podzim letošního roku.

S příchodem nového hráče už máme zkušenost. Oskar v roce 2000 snížil cenovou hladinu o pětinu. Pokles cenové hladiny s příchodem nového operátora je nevyhnutelný, své o tom ví například Itálie, kam loni vpadl operátor Iliad. Jeho zaváděcí ceny byly 10krát nižší(!), než ceny u nás.

Do debaty o tuzemské drahotě se po nedávných výrocích ministryně průmyslu a obchodu vložil přímo premiér Babiš. Ten nyní po operátorech požaduje ať zveřejní reálné ceny pro koncové spotřebitele včetně aplikovaných slev a neschovávají se za blíže nespecifikované objemy podpultových nabídek. Uvidíme, co jednání s operátory přinesou. Těm se totiž do zlevňování rozhodně nechce...