Předváděcí akce jsou stále na ústupu. Šmejdi se přesouvají na internet

Na předváděcí akce chodí většinou senioři

Na předváděcí akce chodí většinou senioři Zdroj: archiv Blesk.cz

Na firmy, které neplatí pokuty, jsou státní instituce krátké
Pozvánky většinou nabízí dárky zdarma
Jedním z produktů šmejdů mohou být i předražené nože
4
Fotogalerie

Česká obchodní inspekce (ČOI) má v hledáčku neustále pořadatele předváděcích akcí. V posledních letech zaznamenala, že jejich počty klesají. V roce 2016 zjistila porušení zákonů u 76 procent kontrol. Nyní vydala souhrnnou zprávu za rok 2018 a výsledek je potěšující – v roce 2018 zjistila porušení zákonů jen u 27 procent kontrol.

„Výsledky kontrol potvrzují, že konání klasických předváděcích akcí je na ústupu. Nekalé a agresivní praktiky šmejdů se však přesouvají do internetového obchodování, na sociální sítě nebo do oblasti nabídky a nákupu energií,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

I nadále však organizátoři předváděcích akcí nejčastěji porušují zákonem stanovenou oznamovací povinnost. Mezi další časté prohřešky patří porušení dodržování zákazu přijetí platby za výrobek nebo služby před uplynutím 7 denní lhůty od uzavření smlouvy. Celkem kontroloři prověřili 73 akcí, z toho na 20 kontrolách zjistili porušení právních předpisů, tj. ve 27,4 procentech případů.

Kvůli menšímu počtu těchto akcí, klesá i počet podání spotřebitelů. Česká obchodní inspekce v roce 2016 obdržela 281 podání a v roce 2018 jich bylo už jen 28. „Přestože ČOI zaznamenala v počtu konání předváděcích akcí výrazný pokles, bude i nadále v těchto kontrolách pokračovat,“ dodává Mojmír Bezecný.