Příští rok bude dálniční známka povinná na dalších 35 km dálnic

Abarth

Abarth Zdroj: acz

Abarth
Abarth
Abarth
Dálniční známky
5
Fotogalerie

Síť zpoplatněných komunikací pro osobní auta se v příštím roce rozroste o dalších více než 35 kilometrů dálnic. Dálniční známky budou povinné na nově zprovozněných úsecích D1 a D3. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva dopravy. Celkově by tak příští rok mělo být zpoplatněno 1005 kilometrů dálnic.

Povinnost mít nalepený dálniční kupon přibude na moravském úseku mezi Předmostím a Lipníkem nad Bečvou, který má téměř 14 kilometrů. Dalším nově zpoplatněným úsekem bude více než 21 kilometrů jihočeské dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilné.

V minulosti stát naopak některé úseky ze seznamu zpoplatněných dálnic vyřazoval. Šlo především o části vedoucí přes města nebo obchvaty. V Česku je bez poplatku zhruba 200 kilometrů dálnic.

Ceny známek zůstanou příští rok stejné jako letos. Motoristé zaplatí 1500 korun za roční, 440 korun za měsíční a 310 korun za desetidenní. Z loňské emise dálničních známek stát získal 5,16 miliardy korun, meziročně o necelých 200 milionů korun více.

Od roku 2021 nahradí současné papírové kupony elektronické viněty. Ty budou vázány na registrační značku auta a motoristé si je budou moci koupit přes internet. Stát si od elektronizace dálničních známek slibuje zjednodušení systému dálničních poplatků a úsporu zhruba 100 milionů korun ročně.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Současných 1500 korun za rok platí motoristé od roku 2012.