V krajích, kde je vysoká poptávka po bydlení, dosáhly ceny svého stropu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vizualizace bytového projektu Žižkovské pavlače v praze 3.
2
Fotogalerie

Ceny zde rostou velmi pomalu nebo dokonce stagnují. Proto majitelé začali víc než co nejvyšší cenu preferovat rychlý a bezproblémový prodej. Jiné je to v lokalitách, kde zůstaly ceny za nemovitosti hluboko pod průměrem. Zde se i nadále ceny zvedají. Uvádí šetření portálu Bezrealitky.cz.

Nejvíce se nemovitosti prodávají v Praze, zde proběhlo 36 procent transakcí. Ve Středočeském kraji to bylo 16 procent a v Jihomoravském 8 procent. Praha obsadila první příčku v prodeji bytů, Středočeský kraj zase v počtu prodaných domů. 

Pokles cen se nejvíce týká velkých bytů, pro které je nyní již problematické najít odpovídajícího kupce, a to především kvůli tomu, že velké množství bytů s dobrým poměrem dispozice, lokality a ceny bylo prodáno v předchozích měsících.

Brno a okolí

V Brně a okolí rostla u bytů v kvartálním srovnání průměrná cena metru čtverečního 10 procentním tempem, v případě rodinných domů pak klesala 5 procentním tempem. Rodinné domy jsou v tomto kraji výrazně žádanější než byty. Ukazuje to počet reakcí na jeden inzerát.

„Jasně se ukázalo, že realitní trh má na těch nejexponovanějších trzích svůj vrchol za sebou. Neznamená to však, že by nyní ceny začaly klesat. Majitelé nebudou mít důvod zlevňovat, protože domy a byty, které se nepodaří prodat za požadovanou cenu, se dají v naprosté většině případů výhodně pronajmout,“ zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Naopak adeptem pro výrazný růst cen nemovitostí je Ústecký kraj. Je ale třeba dodat, že ceny nemovitostí v tomto kraji jsou dlouhodobě nejnižší a mají tedy prostor pro růst.

Jaká je rychlost prodeje?

Rychlost prodeje se opět zvýšila. 99 procent nemovitostí v přímém prodeji najde nového majitele do tří měsíců. 15 procent bytů a 12 procent domů najde kupce dokonce do čtrnácti dnů.