Vláda schválila bič na realitní makléře, podmínky výrazně přitvrdí

reality, realitní kanceláře, hypotéky

reality, realitní kanceláře, hypotéky Zdroj: profimedia.cz

Klára Dostálová
Developerská společnost AFI Europe začíná velký realitní projekt v Praze-Vysočanech výstavbou 257 nových bytů.
Na Dolinách 24. Na luxusní bydlení lákají zavedenérealitní společnosti Crescon a PSJ. Vilku brzy nahradíbytový dům s osmi byty o dispozicích 4+kk a 5+kka podzemními garážemi se 14 parkovacími místy
Čekání na kupce. Realitní makléři lákají na různé využitíhistorických domů v centru lázeňského města. Problémyale mají hoteliéři i pronajímatelé bytů
Vděčnými klienty realitních kanceláří bývají Rusové.
6
Fotogalerie

Realitky a realitní makléři se netěší zrovna dobré reputaci, ale to se má změnit. Zákonem budou stanoveny podmínky včetně vzdělání a povinného pojištění. Návrh zákona už schválila vláda.

Být realitním makléřem může být dnes de facto kdokoli, stačí živnostenský list. Tomu ale brzy odzvoní. Vláda totiž schválila návrh zákona o realitním zprostředkování. V návrhu zákona je povinnost zařazení činnosti realitního zprostředkovatele do vázaných živností, jejichž provozování je podmíněno potřebnou kvalifikací (buď vzděláním, nebo kombinací vzdělání a praxe, případně dosažením vzdělání v oblasti profesní kvalifikace).

Realitní zprostředkovatelé tak budou muset mít vysokoškolské vzdělání, nebo alespoň středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Stejnou váhu bude mít získání osvědčení o profesní kvalifikaci na základě složení státem certifikované zkoušky.

Novinkou, která má posílit jistotu a důvěru klientů, je povinné pojištění odpovědnosti realitních zprostředkovatelů za způsobenou újmu. Dále povinná písemná formy pro smlouvu o realitním zprostředkování, jejích povinných náležitostí a její maximální výpovědní doby, stanovení povinnosti realitního zprostředkovatele dokládat klientovi některé písemnosti (doklad o pojištění, výpis z veřejného seznamu apod.) či podrobnější úprava provize.

Nad rámec přestupků upravených živnostenským zákonem jsou rovněž upraveny přestupky realitního zprostředkovatele za chybějící pojištění. Návrh zákona rovněž vymezuje, co realitní zprostředkovatel nesmí. Například nesmí nabízet úschovu peněz z realitní smlouvy.

Cílem navrhovaného zákona je upravit a jasně vymezit vztahy v oblasti realitního zprostředkování, zejména posílit ochranu klientů realitních zprostředkovatelů. Součástí navrhovaného zákona je i přiblížení podmínek pro poskytování realitního zprostředkování v Česku k sousedním zemím, kde se tato činnost řídí jasně stanovenými pravidly, a harmonizace podmínek s evropskou směrnicí.

Musíme si uvědomit, že je tady spousta takzvaných garážových makléřů, kteří tuto činnost nemají jako svoje povolání. Tam přesně zákonem cílíme. Aby realitní makléři byli pojištěni, měli kvalifikaci a měli to jako povolání,“ nechala se slyšet ministryně Klára Dostálová.

Implementace výše uvedené směrnice AML je navržena jako podmínka bezúhonnosti fyzických osob v postavení skutečných majitelů nebo v postavení statutárního orgánu, zástupce právnické osoby v tomto orgánu nebo v postavení obdobném. Bude kontrolována živnostenskými úřady.

Novelu zákona musí samozřejmě schválit poslanci, senátoři a podepsat prezident. Dá se ale předpokládat, že by se tak mohlo stát ještě letos.