Termín pro podání přiznání k dani silniční a dani z nemovitých věcí se blíží

Dražba chalupy v Domažlicích

Dražba chalupy v Domažlicích Zdroj: Finanční správa

Tunel
Wartburg 355 Coupé 1.4 (1968)
Rozšiřování dálnice na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem
Rozšiřování dálnice na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem
Kalamita na D1
12
Fotogalerie

Blíží se konec ledna a s ním i termín pro podání přiznání k dani silniční a dani z nemovitých věcí. Čtěte, koho čeká papírování...

Přiznání k dani z nemovitých věcí musí podat ti, kteří v roce 2018 nově nabyli do svého vlastnictví pozemek, stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku. Také ti poplatníci, kteří nemovitou věc darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musí tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu.

Pokud vám ještě nějaká nemovitá věc v kraji zbyla, je třeba podat tzv. dílčí daňové přiznání. Pokud jste všechny své nemovité věci v daném kraji loni pozbyli, sdělte to berňáku (aby vás zbytečně neuháněl s podáním přiznání).

Obdobně to platí u silniční daně, přiznání musíte podat jako poplatníci daně z příjmů fyzických osob, pokud auto používáte k podnikání (zjednodušeně řečeno). Dani nepodléhají mimo jiné zvláštní vozidla, například pracovní stroje samojízdné, traktory a jejich přípojná vozidla.

Účty jednotlivých finančních úřadů najdete zde (jejich tzv. matriky), daň silniční má předčíslí 748 a daň z nemovitých věcí 7755.