Za oběd v restauraci Češi v lednu dali 157 korun, meziročně o 13 korun víc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Oběd, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Za oběd v restauraci Češi letos v lednu podle dat společnosti Sodexo Benefity zaplatili v průměru 157 korun. Bylo to o dvě koruny více než loni v prosinci, přičemž ve srovnání s prvním měsícem loňského roku cena vzrostla o 13 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, kde za ně lidé museli vydat 176 korun, meziročně o zhruba 15 korun více. Naopak nejlevněji se přes poledne Češi najedli v Karlovarském kraji, kde za oběd zaplatili průměrně 142 korun. V porovnání s lednem uplynulého roku tu cena stoupla o čtyři koruny. Zvýšení cen ovlivňuje zdražení energií i dalších vstupních nákladů. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. 

Kromě toho, že provozovatelé restaurací zaplatí více za energie, zdražují dodavatelské služby a potraviny a je větší tlak na mzdy, jsou vyšší ceny v restauracích přímo úměrné odlivu zákazníků se stravenkami. Lidé je uplatňují častěji v obchodech s potravinami nebo u rozvozců jídla. "Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a podle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covid," uvedl Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity.

Zaměstnanci, kteří mají stravenky, přesto chodí podle Michelfeita do restaurací až třikrát častěji než lidé, kteří je nedostávají. Doplnil ale, že firmy pracovníkům nejčastěji nabízejí stravenku v hodnotě 100 korun na den, což na oběd v žádném kraji nestačí. Na úhradu průměrné ceny oběda nestačí ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota je letos 150 korun, o 13 korun vyšší než loni.

Coby alternativu ke stravenkám mohou zaměstnavatelé od 1. ledna loňského roku využít stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování. Na straně zaměstnanců je paušál osvobozený od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.