Den bez dluhů: Nechte si v listopadu zdarma poradit

..

.. Zdroj: pujcka.co

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Bankrot (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

V letošním roce proběhne už desátý ročník Dne bez dluhů. Pokud máte s dluhy problém a potřebujete poradit, můžete po celý listopad využit linku 800 700 880, která je samozřejmě bezplatná. Jestliže preferujete komunikaci přes počítač, můžete se obrátit na webové stránky www.nasedluhy.cz. Organizátorem Dne bez dluhů je společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) a hlavním partnerem akce je Úřad práce ČR.

Odborníci nejen že vám mohou poradit, ale poskytnou zdarma i výpis z Centrální evidence exekucí. Snadno tak zjistíte, jestli je proti vám exekuce vedena.

„Mimořádná opatření během loňského i letošního roku dopadla na všechny Čechy. Mnoha lidem se snížily nebo vypadly příjmy, a to se projevilo na schopnosti splácet své dluhy. I v letošním roce jsou naši odborní poradci po celý listopad připraveni na bezplatné telefonní lince a na webu všem zájemcům poradit se zhodnocením obtížné finanční situace s ohledem na jejich příjmy a závazky, které musí splácet. Dluhů vás nezbavíme, ale výstupem bezplatné konzultace bude návrh konkrétního plánu, jak krok za krokem postupovat, kde omezit náklady, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období. Základem je ale vždy komunikace s věřitelem a realistický pohled na vlastní finanční možnosti,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Pokud se dostaneme do finančních problémů, nemusí to být jen díky nízké finanční gramotnosti. Mnohdy za to může komplikovaná životní situace jako je ztráta zaměstnání, ztráta partnera či dlouhodobá nemoc.

Pomoct se snaží i úřad práce

„Prioritním posláním Úřadu práce ČR je zprostředkování zaměstnání. Jinak řečeno, snaha zajistit klientům práci jako hlavní zdroj příjmu. Zejména v případě těch, co jsou dlouhodobě bez zaměstnání, je nutné omezit jejich závislost na dávkách a motivovat je k aktivnímu přístupu řešení jejich životní a finanční situace,“ říká generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Analýzy společnosti Kruk ukázaly, že průměrná výše dluhu českých dlužníků je v letošním roce 26 100 korun. V loňském roce to bylo o něco více. A to 27 100 korun. Častěji si půjčují muži, nejvíce dlužníků je v Moravskoslezském kraji. Zde žije necelých 16 procent dlužníků s průměrným dluhem 24 700 korun.