Dluhy domácnosti u bank v březnu stouply o sedm miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

..
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v březnu stouply meziměsíčně o sedm miliard na 1,77 bilionu korun. Proti loňskému březnu byly vyšší o 105,9 miliardy korun. Více si v březnu půjčovaly i firmy. Zadlužení nefinančních podniků vzrostlo ve srovnání s únorem o 40 miliard na téměř 1,18 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si půjčují zejména na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností. Tyto úvěry v březnu podle ČNB činily téměř 1,35 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,5 procenta. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci března 263 miliard korun a meziměsíčně klesly o 0,1 procenta, uvedla centrální banka.

Zadlužení firem letos v lednu meziměsíčně stouplo, v únoru naopak kleslo. Březen přinesl opět růst zadlužení. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům v ČR podle původní doby splatnosti mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V březnu na ně připadalo 56 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.