Třetina studentů má více než jednu půjčku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

..
2
Fotogalerie

Nějakou půjčku mají nejčastěji lidé ve věku 27 až 30 let s příjmem nad 20 tisíc. Mladí si nejčastěji půjčují na bydlení nebo auto. Každý desátý si ale půjčil na splácení dalších závazků. Polovina Čechů ve věku 18 až 22 let má dvě nebo i tři půjčky. Tato čísla ukázal průzkum společnosti Kruk.

Polovina mladých je zadlužena

Nějakou finanční půjčku má momentálně 51 procent mladých ve věku 18 až 30 let. Více se zadlužují muži než ženy. „Vysoký podíl půjček mezi lidmi před 30. rokem věku, kteří žijí v manželském nebo partnerském vztahu a mají jedno či více dětí, jasně souvisí s půjčkami na vlastní bydlení. Znepokojivé je zjištění, že kolem 11 procent mladých lidí řeší úvěrem splácení jiných závazků, což je může rychle dostat do dluhové pasti. Alarmující je také celkový počet úvěrů významné části mladých lidí,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Tip: Jak si půjčit výhodně? Poradíme

Nadpoloviční většina (52 procent) mladých dlužníků má pouze jeden úvěr a zpravidla jde o hypotéku na vlastní dům či byt. 16 procent dlužníků ve věku 16 až 22 let má ale více půjček. Mnohem častěji se zadlužují nezaměstnaní, lidé v domácnosti nebo na rodičovské dovolené.

31 procent studentů má dvě nebo tři půjčky

„Závěry našeho aktuálního průzkumu mezi mladými lidmi bohužel ukazují, že větší počet různých půjček mají nejčastěji lidé s nízkými příjmy, kteří se v případě nečekaných výdajů snadno dostanou do situace, kdy nebudou schopni všechny svoje závazky splácet,“ dodává Jaroslava Palendalová.

81 procent zadlužených získalo půjčku, většinou hypotéku, od banky. 18 procent mladých si půjčilo od rodičů a 13 procent se obrátilo na poskytovatele spotřebitelských úvěrů