Hypotéka 90 procent LTV: Kdo má šanci ji získat?

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním Zdroj: Profimedia.cz

Ceny českých nemovitostí každým rokem rostou. Pokud přemýšlíte nad koupí domu či bytu a financovat ji hypotékou, musíte si připravit mnohem více peněz ze svých úspor. Od dubna se navíc banky rozhodly být přísnější a stanovit drsnější limity úvěrových ukazatelů. Jejich hranici určuje Česká národní banka.

„V praxi dnes poskytovatelé hypoték pracují s trojicí úvěrových ukazatelů, a to LTV, DTI a DSTI. Současné nastavení hranic těchto ukazatelů mírně zvýhodňuje mladší zájemce o hypotéku do 36 let. Ti mohou při splnění všech podmínek banky dosáhnout až na 90procentní hypotéku. Na pořízení vlastního bydlení jim tedy stačí úspory ve výši 10 procent hodnoty nemovitosti,“ doplňuje Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamíru.cz.

Výši vaší splátky si spočítejte s naší hypoteční kalkulačkou

Jak vypadá 90procentní hypotéka

Pokud chcete u banky hypoteční úvěr, budete jí muset dát nemovitost do zástavy. Může se jednat například o kupovanou, rekonstruovanou nebo také vystavovanou nemovitost. V případě, že byste nemohli úvěr splácet, může banka nemovitost prodat a uspokojit vzniklou pohledávku.

„Při vyřizování hypotéky banky vypočítají hodnotu ukazatele LTV, což je procentní poměr mezi výší sjednávaného úvěru a hodnotou zastavované nemovitosti. Pokud si tedy například potřebujete půjčit 6 milionů korun na koupi rodinného domu v hodnotě 8 milionů korun, bude hodnota tohoto ukazatele rovna 75 procentům. Od banky tedy budete potřebovat takzvanou 75procentní hypotéku a z vlastních zdrojů pokryjete zbývající čtvrtinu ceny nemovitosti,“ vypočítává Veronika Hegrová.

Je možné získat i 90procentní hypotéku

Jestliže máte málo svých zdrojů, můžete žádat o 90procentní hypotéku. Není ale moc žadatelů, kteří by ji momentálně získali. Banka ji může přiklepnout pouze žadatelům, kteří nejsou starší 36 let. Pokud jde o osoby ve vyšším věku, mohou získat maximálně 80procentní hypotéku.

Výhody a nevýhody 90procentní hypotéky

Je jasné, že největší výhodou 90procentní hypotéky je to, že vám stačí málo naspořených peněz. „Vlastní byt, dům či stavební pozemek mají vyšší šanci získat mladí lidé, kteří sice mají nižší úspory, ale stabilní a dostatečný příjem. Mladší žadatelé mají rovněž možnost zvolit si velmi dlouho dobu splatnosti hypotéky a snížit si tak výši její měsíční splátky,“ dodává Veronika Hegrová.

Je třeba myslet i na nevýhody. Hypotéka s 90procentním LTV má především vyšší úrokovou sazbu. Čím menší je totiž rozdíl mezi hodnotou zástavy a poskytnutým úvěrem, tím více se bance zvyšuje riziko kolísání hodnoty zastavené nemovitosti. Počítejte i s vyšší měsíční splátkou.