Odklad splátek hypotéky: Ne vždy musí být výhodný

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pokud jsme v tíživé finanční situaci a máme problém splácet hypotéku, jako jedno z možných řešení nás napadne odklad splátek. Toto rozhodnutí ale dobře zvažte. Ne vždy totiž musí být odklad splátek výhodný.

Co má odklad splátek za následek

Pokud si splátky odložíte byť jen na pár měsíců, i to vede k negativnímu zápisu do mezibankovních registrů. Potom může nastat problém, když byste chtěli další úvěr. Zádrhel může být i při refinancování.

Berte tedy odklad splátek jako poslední možnost. Opravdu k němu přistupujte jen ve chvíli, kdy pro vás není možné hypotéku řádně a včas splácet. „Abyste se do této situace nedostali, udržujte si finanční rezervu, která vám bezpečně pokryje nejméně osm měsíčních splátek hypotéky. Tyto úspory vám pokryjí alespoň krátkodobý výpadek příjmu,“ říká Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Kontaktujte svou banku

Pokud jste si hypotéku sjednali prostřednictvím nějakého srovnávače, nezapomeňte, že s žádostí o odklad splátek musíte do banky, u které úvěr máte. Banka poté zváží, jestli vám odklad schválí, či nikoliv. Jestliže máte ale pro žádost vážný důvod, jako je nedostatek peněz, banka vám většinou vyhoví. Maximální doba pozastavení splátek hypotéky se může u jednotlivých bank lišit, standardem dnes bývá půlroční odklad.

Odklad neznamená, že nebudete platit nic

Jestliže jste získali odklad splátek, neznamená to, že nebudete platit vůbec nic. Po dobu odkladu splátky je totiž odložena pouze splátka jistiny a je tedy nutné dále platit úroky z hypotéky. Měsíční splátka se vám tedy sníží přibližně o polovinu. Výpad ve splácení poté doplatíte na konci splácení hypotéky.

Negativní zápis do registrů vás nemine

Počítejte s tím, že banka nahlásí do mezibankovních registrů, že máte problém se splácením. „Negativní záznam v registrech vám může zablokovat cestu k dalšímu financování nebo refinancování stávající hypotéky. Krátkodobý odklad na jeden či dva měsíce se tedy rozhodně nevyplatí. Využijte ho pouze v případě, že již neexistuje žádné jiné řešení vaší tíživé finanční situace,“ uzavírá Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.