Počet návrhů na osobní bankrot výrazně klesá, projevuje se novela insolvenčního zákona

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Rozbité prasátko
Dluhy
3
Fotogalerie

Počet návrhů na osobní bankrot se v červenci výrazně snížil, bylo podáno 368 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF.

V červenci bylo vyhlášeno 1 382 osobních bankrotů, o 481 více než v červnu. Zároveň bylo podáno pouze 368 návrhů na osobní bankrot, což je o 1 824 méně než o měsíc dříve. V červenci tak byla oproti červnu podána méně než pětina návrhů na osobní bankrot.

„Pravděpodobným důvodem pro tento výrazný výkyv je účinnost novely insolvenčního zákona, která je platná od začátku července. Další měsíce ukážou, jestli se jednalo o jednorázový výkyv, nebo tato skoková změna v počtech podaných návrhů na bankrot bude dlouhodobější,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a dodává: „Novela na jedné straně omezuje výši poplatku za přípravu návrhu na osobní bankrot, na druhé straně potom zpřísňuje kvalifikační požadavky na právnické či fyzické osoby, které mohou takový návrh podat.“

Od srpna roku 2016 do července 2017 bylo vyhlášeno 15 051 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 1 115 bankrotů, tedy o 7 procent. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o 10 procent, když činil 17 252 návrhů, o 1 984 méně než v předešlém období.

Pokles počtu vyhlášených bankrotů i podaných návrhů se v červenci týkal i obchodních společností a fyzických osob podnikatelů.