Průměrná sazba hypoték v březnu stoupla na 2,46 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná úroková sazba hypoték letos v březnu stoupla na 2,46 procenta z únorových 2,36 procenta, jejich růst tak mírně zrychlil. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet uzavřených hypoték byl v březnu přesto nejvyšší za letošní rok.

V březnu si hypotéku sjednalo 9087 klientů, o 1641 více než měsíc dříve. Meziročně byl počet hypotečních smluv nižší asi o 1300. I objem ve třetím měsíci letošního roku meziměsíčně rostl. V březnu se vyšplhal na 19,25 miliardy korun, což je o 3,3 miliardy více než v únoru. Meziročně jde ale také o pokles. V březnu 2017 byly uzavřeny hypotéky za 21,1 miliardy korun.

„V březnových průměrných sazbách jsou ještě patrné reakce bank na únorové zvýšení sazeb České národní banky. Nyní však přibývá indicií, že ČNB nejspíše nebude utahovat měnovou politiku tak rychle, jak původně naznačovala. To je dobrá příležitost pro spuštění jarních kampaní,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Přes mírně se zvyšující úrokové sazby je zájem o hypotéky stále vysoký, což se reálně promítá v objemu podepsaných smluv, řekl vedoucí hypotečního týmu Raiffeisenbank Milan Voldřich. Dalším trendem je podle něj rostoucí průměrná hypotéka, která v loňském roce byla 2,1 milionu a nyní činí již 2,2 milionu korun. „Nicméně i přes tato pozitivní čísla vnímáme, že dochází k mírnému ochlazování trhu, a předpokládáme, že v budoucnu bude zájem spíše stagnovat,“ dodal.

V březnu bylo tradičně u bank mnoho kampaní a pobídek klientům na výhodnější podmínky hypoték, upozornil hypoteční specialista Chytrého Honzy Daniel Horňák. Díky tomu aspiruje březen na jeden z potenciálně nejúspěšnějších měsíců roku. Signály z mezibankovního trhu podle něj naznačují, že březen mohl být co do prudkého nárůstu sazeb poslední. Některé banky již snížily úrokové sazby u svých úvěrů, ostatní je budou následovat, aby udržely konkurenční prostředí a nepřišly o klienty, odhadl.

Zajímavostí z hypotečního trhu je aktuální šetření ČNB, podle kterého banky při poskytování hypoték během prvního čtvrtletí přitvrdily a ještě přitvrdí. Pokračující zpřísňování úvěrových standardů u úvěrů domácnostem bylo ovlivněno hlavně dokončováním zavádění makroobezřetnostních opatření vydaných ČNB a u úvěrů na bydlení rovněž zvýšením nákladů financování bank.

Obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser připomněl, že vlastní bydlení se tak pro lidi stává stále méně dostupným, neboť musí mít naspořeno více vlastních peněz. Problém ovšem je, že ve větších městech a jejich okolí jsou vysoké i ceny pronájmů. Potom je těžké naspořit takovou část kupní ceny, jakou dnes banky požadují, aby měl klient z vlastních zdrojů. „Nabídka nemovitostí na trhu je stále slabá a staví se málo. Ve velkých městech a jejich okolí je situace již poměrně dramatická,“ poznamenal.