Půjčky v rodině dělají zlou krev, nesplacený dluh je v průměru 180 tisíc

Peníze

Peníze Zdroj: Aleš Pospíšil

Eura
Equa bank
3
Fotogalerie

Tři čtvrtiny Čechů někdy půjčili peníze svým příbuzným. Čtvrtina z nich ale půjčku zpátky nikdy nedostala nebo ji nedostala celou. Každý druhý se pak snažil o osobní řešení vzniklé situace. Téměř třetina věřitelů raději peníze oželela a situaci neřešila nijak, aby neohrozila vztahy v rodině. K mimosoudnímu vymáhání pohledávek přistoupilo pouze 5 procent dotázaných, tvrdí Equa bank.

Průzkum ukázal, že nejčastěji půjčili Češi příbuzným částky do 50 tisíc korun (79 procent). Každý desátý pak půjčil více než 200 tisíc korun. Průměrná půjčená částka pak činila 90 tisíc korun. Devět z deseti lidí půjčilo příbuzným peníze bez úroku a jakéhokoli ručení, 85 procent dotazovaných půjčilo peníze na čestné slovo, bez jakékoliv smlouvy.

Čtvrtina dotazovaných přiznává, že se s půjčenými penězi již nikdy neshledala. Buď nedostali zpět celou půjčenou částku nebo dostali zpět jen méně než polovinu dluhu, nebo více než polovinu, nikoliv však celou částku. Pro pětinu lidí znamenala nesplácená půjčka zhoršení vztahů v rodině.

„Průzkum ukázal, že v průměru Češi nedostali zpět přes 180 tisíc korun, což je pro domácnost citelný dopad do rozpočtu,“ uvedl k průzkumu Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.