Zapomeňte na vánoční půjčky. Proč je lepší si na dárky nepůjčovat?

Zapomeňte na vánoční půjčky. Proč je lepší si na dárky nepůjčovat?

Zapomeňte na vánoční půjčky. Proč je lepší si na dárky nepůjčovat? Zdroj: dotFOX s.r.o.

Vánoce jsou časem, který miluje asi každý z nás. Možná i proto, že můžeme dělat radost ostatním. Pokud však nemáte dostatek finančních prostředků na dárky, vyhněte se půjčkám obloukem.

Půjčování peněz obecně je spojeno s jistými závazky. Ať už vsadíte na jakékoliv online půjčky, vždy musíte počítat s tím, že kromě jistiny vracíte ještě úroky. A ruku na srdce, ty při volbě špatného poskytovatele mohou dosahovat astronomických výšin. Možná i proto je dobrá obezřetnost a také základní pravidlo. Půjčujte si pouze na věci důležité a mnohdy doslova existenční. Jenže, těmi vánoční dárky rozhodně nejsou.

Vánoční půjčky zadlužují lidi

Je zřejmé, že každý z nás chce udělat radost bližnímu svému, ať už je to manžel, manželka, děti nebo rodiče. Jestliže však nemáte dostatek úspor, nespoléhejte se na vánoční půjčky. Ty totiž mohou vaše Vánoce prodražit, a to na hodně dlouhou dobu. Možná si nyní pokládáte otázku, proč si nepůjčovat na vánoční dárky?

  • Můžete je splácet klidně i několik let
  • Díky úrokům se vám dárky prodraží
  • Ukazujete špatný příklad svým dětem

Vánoční půjčky se do jisté míry mohou stát cestou do pekel. Z obyčejného malého dluhu se vytvoří velký úvěrový závazek, na který jednoduše nestačíte. V horším případě pak můžete přijít o všechno.

Kdo si na Vánoce půjčuje nejčastěji?

Ať už je to půjčka od banky či nebankovní společnosti, nejčastěji po nich sahají ti, kdo už nějaké dluhy mají. Notoričtí dlužníci si často dláždí cestu do dluhové pasti. Vidina toho, že svým dětem koupíte to, co jim na očích vidíte, vás může dovést do ještě větších problémů. Lidé bez úspor jsou těmi, kdo často sahají po vánočních půjčkách.

  • 7 % lidí nemá žádné úspory
  • 33 % Čechů má úspory jen na měsíc
  • 55 % domácností nevlastní úspory na tři měsíce

Tohle je malý výňatek z obecných statistik, který hovoří celkem jasně. Lidé ještě nemají ani vytvořené finanční rezervy, v ideálním případě na celé tři měsíce, ale na vánoční dárky si s nadšením půjčují. V ten moment vzniká onen začarovaný kruh a otevírá se úvěrová past.

S vánočními půjčkami hodně přeplatíte

Jeden z výše prezentovaných důvodů, proč si nepůjčovat na vánoční dárky hovoří celkem jednoznačně. Zakoupené věci zkrátka přeplatíte. Ve výsledku se může stát, že jedny vánoční svátky budete splátek nikoliv pár měsíců, ale klidně k několik dlouhých let. A to je jednoduše finanční a existenční risk, jemuž byste se měli vyhnout.

Opět existuje spousta průzkumů, které prozrazují, kolik peněz se dá přeplatit na půjčce. Při nevhodně zvoleném poskytovateli to může být klidně dvojnásobek zapůjčené sumu. Výjimkou nejsou ani nekalé praktiky některých subjektů a dlužná částka se zvýší až trojnásobně.

Když půjčku, tak důkladně porovnat

Pokud nechcete mít drahé Vánoce, jednoduše si nepůjčujte na dárky. Pakliže přece jenom nějakou finanční částku potřebujete, věnujte volbě konkrétního úvěru dostatek drahocenného času. Věřte nebo ne, ale vyplatí se to. Zaměřte se na několik důležitých věcí.

  • Smluvní podmínky
  • Sankční poplatky
  • Hodnota RPSN

Nebojte se porovnat půjčky, protože jedině tak se můžete dopracovat k úvěru s přijatelnými splátkovými podmínkami. Jen porovnání několika úvěrů na jednom místě vám zaručí, že najdete půjčku s přijatelným úrokem a nepřeplatíte mnoho. I přes toto doporučení, jak najít výhodnou půjčku platí stále to stejné a omílané pravidlo. Na vánoční dárky si nikdy nepůjčujte. To raději oželte jedny Vánoce a vynahraďte si vše za rok.

Mnohem lepším způsobem je šetřit na dárky v průběhu celého roku, protože potom není vyžadován tak velký výdaj. Často můžete konkrétní věci během roku zakoupit ve slevách a tím opět ušetřit. Právě u financování vánočních dárků platí, dvakrát měř a jednou řež.