Získat hypotéku je v Česku ode dneška opět o něco obtížnější

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ode dneška v Česku platí přísnější pravidla, která centrální banka stanovila pro poskytování úvěrů na bydlení. Lidé musí mít předem naspořenou alespoň pětinu ceny nemovitosti, zatímco dosud stačilo deset procent. Striktnější jsou ale i některé další limity, za kterých smějí komerční banky hypotéku poskytnout. Mírnější limity mají lidé do 36 let. Podle analytiků kvůli zpřísnění podmínek nezískají hypotéku až desítky procent žadatelů.

O zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů na bydlení rozhodla centrální banka koncem loňského listopadu. Zatímco dosud tak činila formou doporučení, nyní má poprvé zákonnou podobu. ČNB dala takovou možnost novela zákona účinná od loňského srpna.

Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti, označovaný zkratkou LTV, se ode dneška snižuje na 80 z dosavadních 90 procent. Zájemci o půjčku tak musí mít předem naspořenou alespoň jednu pětiny ceny nemovitosti.

Aby člověk mohl hypotéku získat, nesmí nově jeho celkový dluh přesáhnout 8,5násobek čistého ročního příjmu. U lidí do 36 let mohou banky postupovat benevolentněji, limit ukazatele DTI je u nich 9,5.

Další podmínkou pro získání úvěru na vlastní bydlení je, že měsíční splátky dluhů nesmí být vyšší než 45 procent měsíčního čistého příjmu žadatele. U mladých lidí může takzvané DSTI být až polovina měsíčního příjmu.

Centrální banka ukazatel DSTI i DTI přestala aplikovat v roce 2020. Reagovala tak na pandemii koronaviru, kvůli které mohly být takové úvěrové standardy nadměrně přísné.

Aktuální zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték dále snižuje šance klientů na jejich získání. Nedosáhnou na ně až desítky procent žadatelů, shodli se tento týden analytici, které ČTK oslovila. Přispěje k tomu podle nich i další zvýšení úrokových sazeb. ČNB ve čtvrtek zvedla základní sazbu o 0,5 procentního bodu na pět procent. Takto vysoko byla naposledy v roce 2001.

Za celý loňský rok banky poskytly 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard korun, v roce 2020 činil objem 312 miliard korun, vyplývá z Hypomonitoru České bankovní asociace.

Podle analýzy finančně-poradenské platformy Chytrý Honza se průměrná hodnota hypotéky letos v lednu i únoru snížila na tři miliony korun ze 3,5 milionu v posledním čtvrtletí 2021. Průměrná doba fixace naopak narostla ze 6,1 na 6,5 roku. Hypoteční boom tak podle platformy letos v Česku končí. "Rok 2022 nenaváže na předchozí silné období a vrátíme se na úrovně před rekordním rokem 2021," odhadl ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Havrlant.