Sen o vlastním bydlení se vzdaluje. Vystřídá dobu hypoteční doba nájemní?

hypotéky

hypotéky Zdroj: profimedia.cz

hypotéky
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Česká národní banka od září loňského roku zvýšila úrokové sazby čtyřikrát a další zvýšení na sebe nenechá nejspíš dlouho čekat. Žadatelům do karet pak také nenahrává další zpřísnění limitů, které jsou podmínkou schválení. Česká národní banka je bude požadovat od 1. dubna.

Česká národní banka upravuje podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů pomocí úvěrových ukazatelů DTI, DSTI a LTV. Těmi se ze zákona musí řídit všichni poskytovatelé hypoték. „Zatímco do schválení novely zákona o České národní bance v roce 2021 měly pro banky hranice úvěrových ukazatelů pouze charakter doporučení, nyní jsou již pro ně právně závazné. Centrální banka tuto nedávno získanou pravomoc využívá poprvé s tím, že konkrétní úrovně horních hranic úvěrových ukazatelů stanovuje prostřednictvím opatření obecné povahy s účinností od 1. dubna 2022,“ uvedla Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamiru.cz.

Důvodů pro zpřísnění pravidel poskytování hypotečních úvěrů je více. Dosáhnout na hypotéku se v loňském roce stalo snadnější, současně však rostly ceny bydlení. Česká národní banka si tak dala za cíl bránit nárůstu zranitelnosti bankovního sektoru a zpřísnila limity hypotečních ukazatelů LTV, DTI a DSTI. Letos se tak dostanou na podobnou úroveň, jako před počátkem pandemie.

Řadě zájemců se tak v roce 2022 získání hypotéky tímto krokem značně zkomplikuje. „Odhadujeme, že v letošním roce nejméně desetina potenciálních klientů bude mít problém na hypotéku dosáhnout nebo ji vůbec nezískají. Pode našich propočtů dolehnou přísnější podmínky pro získání hypotéky zejména na žadatele do 36 let věku. Oproti předchozím roků tedy bude hypotéka pro mladé hůře dostupná,“ vysvětlila Veronika Hegrová.

Obtížnější bude pro některé žadatele i sjednání refinancování. „Kdo nevyjde podle nových limitů, bude muset zůstat u stávající banky. Pokud konkurence nabídne výrazně výhodnější podmínky než stávající banka a klient na ni podle nových pravidel nedosáhne, stojí za zvážení přibrat do hypotéky dalšího žadatele,“ doplnila Veronika Hegrová.

Úroky dále porostou

Nejen na přísnější podmínky pro získání hypotéky se ale letos musejí případní zájemci připravit. Další nepříjemností je zvyšování úrokových sazeb. Důvodem růstu nabídkových sazeb u hypoték jsou kroky centrální banky, která kvůli inflaci zvyšuje základní úrokové sazby v ekonomice.

„V návaznosti na makroekonomický vývoj v Evropě predikujeme, že na měnově-politickém zasedání ČNB dne 31. 3. 2022 bankovní rada rozhodne o zvýšení základní sazby minimálně o 1 %. ČNB tak bude reagovat na náhlý nárůst cen na komoditním trhu. V této souvislosti banka začala intervenovat na měnovém trhu ve prospěch české koruny. ČNB tak začala rozpouštět eurové rezervy a tím začala chránit českou ekonomiku rostoucím importovaným cenám,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom z Videobydleni.cz.

ČNB předpokládala, že poslední zvednutí sazby na 4,5 procenta již dostatečně ovlivní kurz koruny k dalším měnám směrem k posílení. Vlivem vývoje na Ukrajině a dalších sankcí na Ruskou federaci můžeme předpokládat další zvyšování základních sazeb. Je nutno říci, že bankovní rada nemá před sebou jednoduché rozhodování. „Pevně ale věřím, že naplní její hlavní smysl, a to je cenová stabilita v české republice, proto bude muset sáhnout k dalšímu zvýšení,“ podotýká Veverka.

Zdražují i nájmy

Pro běžného člověka s průměrnou mzdou se tak sen o vlastním bydlení čím dál víc vzdaluje. Důvodem jsou přísnější limity, vysoké úrokové sazby hypotečních úvěrů a také zdražování stavebního materiálu či drahé nemovitosti, kterých je navíc v nabídce málo. Všechny tyto faktory budou nejspíš stále více lidí směřovat k nájemnímu bydlení.

„Jisté řešení představují nájmy, ale ty vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí také rostou. Nájmy budou pravděpodobně ještě zdražovat, a to kvůli tomu, že majitelé bytů, kterým letos končí fixace u hypoték, budou refinancovat své půjčky s vyšší úrokovou sazbou,“ podotýká dále Jakub Veverka, s tím, že podle dat portálu Videobydleni.cz meziměsíční zvyšování nabídkových cen nájemního bydlení v celém Česku roste od ledna 2022 v průměru o 1,25 procenta.

Ani ve výhledu zatím nejsou žádné signály k možnému poklesu. „Navíc z globálního hlediska do toho zasáhla pandemie, nebo aktuálně válečná situace na Ukrajině, ať chceme nebo ne bude to mít určitou dobu vliv na naše peněženky, což ovlivní i změnu v myšlení zájemců o bydlení. Vnímám proto stále nárůst nájemního bydlení a vliv větších developerů postupně napříč republikou. Otázka, jestli hypotéka nebo nájem bude čím dál tím častější. Ačkoliv si myslím, že zpřísňující podmínky bank jí v mnohých případech vyřeší samy,“ dodává Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.