Raiffeisenbank se aktivně podílí na ekologizaci teplárenství

Zdroj: INVELT Group

Pro korporátní klienty vytváří Raiffeisenbank řešení šitá na míru s přidanou hodnotou. Jedním z cílů vedoucích k naplnění strategie této banky je financovat dodavatele komplexních ekologizačních řešení a podílet se tak na zmírňování dopadů energetické krize a zároveň aktivně podporovat snižování emisí. V rámci korporátního bankovnictví proto banka pomáhá dodavatelům energetických celků s překlenutím cash flow zakázky a vystavuje jim i bankovní záruky nutné pro realizaci kontraktu.

Takovým případem je financování společnosti INVELT SERVIS, s.r.o., která je klientem Raiffeisenbank již od roku 2013. Mezi hlavní činnosti firmy patří dodávka elektrárenských a teplárenských celků na klíč, projektování, inženýring, zkoušky, uvádění do provozu, provozování i následný servis. V úzké spolupráci s ostatními společnostmi ze skupiny INVELT Group zabezpečuje modernizace, rekonstrukce, optimalizace kotlů, kotelen a strojoven. Za dobu své působnosti na trhu energetiky má společnost INVELT SERVIS, s.r.o. zkušenosti s projekty z celého světa.

Raiffeisenbank ve spolupráci se společností INVELT SERVIS, s.r.o. připravila komplexní financování celé zakázky včetně vystavení bankovních záruk nutných pro realizaci výměny stávajícího průmyslového uhelného kotle Teplárny České Budějovice K12 s výkonem 150 t/h. Celé řešení přináší díky přechodu na spalování biomasy vyšší efektivnost, snížení emisí a významný krok k prodloužení životnosti Teplárny.

„Je dobré vědět, že tímto inovativním projektem naše společnost spolu s Raiffeisenbank aktivně pracuje na ekologizaci teplárenství a tím dochází ke zlepšování životního prostředí,” dodává Václav Tuma, prokurista společnosti INVELT SERVIS, s.r.o.

Investici, která je vyšší než 1,5 miliardy Kč, bude Teplárna České Budějovice financovat z vlastních i bankovních zdrojů. Zároveň získala dotaci od Modernizačního fondu EIB v rámci dotačního programu Strategie pro zelené město.

„Uvědomujeme si, že stejně tak důležité jako financování investičních akcí, je i podpora dodavatelů, kteří je pro investory realizují. Raiffeisenbank má připravena řešení, kterými dokáže dodavatele podpořit a má zájem se podílet na projektech s kladným dopadem na životní prostředí nebo s ESG přesahem,” říká Václav Štětina, ředitel korporátního bankovnictví Raiffeisenbank.

V České republice je v provozu 9 obdobných kotlů, z nichž 4 byly dodány nebo renovovány a uvedeny do provozu společností INVELT SERVIS, s.r.o. Celý projekt v Teplárně České Budějovice byl formálně podepsán a spuštěn koncem srpna tohoto roku a předpokládá se, že již v zimě 2024 by mohl být nový kotel využíván v ostrém teplárenském provozu.

„Jsem velmi rád, že naše banka může podpořit klienta a být financující bankou modernizace tohoto tepelného zdroje”, doplňuje František Ježek, člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za korporátní bankovnictví.