Bankomat oslavil půl století. Víte, kdy a kde se objevil ten první v Česku?

Česká spořitelna, bankomat

Česká spořitelna, bankomat Zdroj: ctk

Bankomat - ilustrační foto
bezkontaktní výběr z bankomatu
Výběr z bankomatu
Bankomat České spořitelny pro vklad i výběr hotovosti.
5
Fotogalerie

Vybrat si peníze z bankomatu je v současnosti všední záležitost. S trochou nadsázky by se dalo říct, že dnes nějaký najdeme na každém roku, ale i tak mnozí hledají jen ten svůj. To v jistém ohledu připomíná praxi větší části minulého století, kdy byl výběr možný jen na přepážce vlastní banky v úřední hodiny. Dnes můžete vybírat kdykoli, většinou se ale nevyhnete poplatku, minimálně pokud vybíráte u cizí banky.

V ČR byl první bankomat zprovozněn 21. února 1992 v prostorách Komerční banky v Praze, v ulici Na Příkopě 28, dnešním sídle České národní banky. Byl to první bankomat ve střední a východní Evropě, který byl online napojený přímo do řídícího centra.

První bankomat (ten z britského Enfieldu) samozřejmě připojený nebyl, přijímal jednorázové poukázky, které si ponechal a vydával za ně obálky s deseti librami.

Postupem času získávají bankomaty nové funkce, aktuální trendy se nesou v duchu tzv. vkladových a bezdotykových bankomatů. Ty lepší vám zároveň umožní vybrat kombinaci bankovek. V ČR mámě aktuálně zhruba pět tisíc bankomatů, nejvíce ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka.