Bez pasu do ciziny? Někam to jde, jinde potřebujete i vízum

Český cestovní pas

Český cestovní pas Zdroj: Profimedia.cz

Po zemích Evropské unie můžete cestovat pouze na občanský průkaz. Mimo ni je pas nezbytností, ale někde budete potřebovat i vízum. V nejhorším případě si jej můžete zařídit na letišti, levnější to ale bude dopředu. dTest radí, na co je dobré před cestou myslet, a jaká specifika můžeme najít v oblíbených destinacích.

S českým pasem můžeme procestovat 182 zemí světa. Pokud chcete vědět, které to jsou, seznam najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

„Ve většině zemí můžete bez víza pobývat 90 dní, existují ale výjimky jako Jamajka, Thajsko či Mikronésie, kde je vízum nutné už pro pobyt delší než jeden měsíc. Naopak v Kanadě může český turista zůstat bez víza až půl roku. Délka turistického víza někdy závisí na tom, jakým způsobem jste překročili státní hranici. Například ve zmíněném Thajsku platí 30 dní pro ty, kteří přiletěli letadlem, pokud ale dorazíte po souši, máte na návštěvu země jen 15 dní,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Kde je nutné mít vízum

Bez víza vás nepustí do většiny postsovětských republik a zemí Afriky a Asie. Abyste vízum získali, musíte vyplnit všechny formuláře na příslušné ambasádě. Někdy je to ale i jednodušší. Třeba australské turistické vízum lze vyřídit po internetu po vyplnění dotazníku a ověření vaší beztrestnosti. Cena víza se pohybuje mezi jedním až dvěma tisíci. Kde si víza zajistit se opět dozvíte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

„Pro vstup do řady zemí navíc platí specifická pravidla. USA sice občanům ČR pro krátkodobé turistické návštěvy umožňují bezvízový styk, vyžadují však pas s biometrickými údaji a vyplnění elektronického registračního formuláře ESTA. Pokud ale občan ČR cestoval kdykoliv po 1. březnu 2011 do Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Súdánu, nebude online formulář ESTA stačit. V tomto případě musí na Velvyslanectví USA požádat o vízum. Země Blízkého východu včetně populárních turistických destinací, jako jsou Turecko či Egypt, zase odmítají přijmout návštěvníky, jimž brzy skončí platnost pasu. Abyste takovou zemi mohli navštívit, musíte mít pas, jehož platnost nekončí dříve než za tři až šest měsíců od vašeho plánovaného návratu,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Vydání pasu

Pokud potřebujete nový pas, můžete o něj požádat na každém obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Klasicky jeho vydání trvá 30 dní, za dětský zaplatíte 100 korun, u člověka nad 15 let to bude 600 korun. Expresní vydání do 24 hodin vás vyjde na 6 tisíc korun. Ale budete si jej muset vyzvednout na Ministerstvu vnitra ČR. Zrychlené vyřízení do pěti pracovních dnů bude za tři tisíce korun. Starý pas musíte vrátit, jinak vám nový nevydají.

„Pokud cestujete se svými ratolestmi, nezapomeňte, že už od června 2012 neexistuje možnost nechat si zapsat děti do pasu. Na cestování potřebují vlastní pas. Pozor zvláště u těch nejmenších. Jelikož děti rostou jako z vody, může se stát, že fotka vašeho potomka nebude té pasové odpovídat již za pár měsíců a horlivý celník by ho mohl odmítnout vpustit do země. Proto je lepší dětský pas či občanku před cestou aktualizovat,“ doporučuje Zelený.