Česko versus Rakousko: Kdo se více bojí o své zdraví?

5 nejčastějších pojišťoven, kdy nechtějí vyplatit peníze

5 nejčastějších pojišťoven, kdy nechtějí vyplatit peníze Zdroj: Profimedia

Zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ 2018
2
Fotogalerie

Co se týče péče o své zdraví, Rakušané jsou mnohem poctivější než my. Češi mají spíše starost o svůj majetek. Nutno ale říci, že i my se lepšíme. Především mladší a střední generace s vyšším vzděláním.

„Dalo by se říci, že Rakušané jsou zdravým životním stylem přímo posedlí v tom nejlepším slova smyslu. Jsou zvyklí připlácet významnou měrou na zdravotní zabezpečení, přičemž soukromé zdravotní připojištění je samozřejmou součástí systému, což působí motivačně na to, aby o sebe dbali,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Podle výzkumu agentury Marketagent.com Online Research GmbH se dva ze tří Rakušanů cítí velmi zdravě. Podíl spokojenosti se svým zdravotním stavem je prý ještě vyšší u lidí se soukromým životním pojištěním. Výdaje na pojistném za rok 2016 tak v Rakousku byly 1 949 EUR na osobu. V tomto ohledu jim nesaháme ani po paty. Naše roční výdaje v průměru nedosahují ani poloviny.

V Rakousku je momentálně uzavřeno 9,2 milionu životních pojistných smluv, 46 procent rakouských domácností. V průměru pak vydávají Rakušané na životním pojistném 785 eur ročně. „I u nás je poměrně hodně životních pojistných smluv (cca 5,4 milionu kusů). Bohužel jsou však vedeny na příliš nízké částky, které by v případě fatálních událostí nemohly kompenzovat náhlý výpadek příjmů,“ dodává Svobodová.

Navzdory tomu všemu Rakušané holdují nikotinu. Kouří hlavně střední a starší generace. Ti se svého zlozvyku nechtějí vzdát. Podle posledních dat Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v Rakousku kouří každý den zhruba 24 procent populace nad 15 let, u nás je to o 6 procent méně.