Dětské účty: Jsou výhodné pro rodiče, nebo spíš pro banky?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Samoylova

Bohatství, ilustrační foto
Dvouleté děti ve školkách
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Na otázku, proč banky nabízí účty zdarma, je jednoduchá odpověď. Když už s něčím začneme a zvykneme si na to, většinou se nám to nechce měnit ani v dospělosti. Banky tak moc dobře vědí, že co do malých klientů vloží, vrátí se jim až vyrostou.

Dětské účty

Účty pro děti jsou velice podobné těm pro dospělé. Dítě dostane své vlastní elektronické bankovnictví, může zadávat platební příkazy, sledovat pohyby na účtu. Navíc mají v rukou platební kartu, se kterou se učí hospodařit. To vše pod kontrolou rodičů. Jednou z typických funkcí účtů pro děti je i možnost omezení plateb kartou v obchodě. Část bank tyto transakce blokuje paušálně, další pak vyžadují speciální povolení. Své opodstatnění to může mít třeba u bezkontaktních karet, které u nižších částek nevyžadují autorizaci.

Zvažujete zřízení účtu pro děti?

Věkové hranice pro založení dětského účtu jsou velmi nízké, někde dokonce žádné. Je právě na rodičích, aby zvážili, zda už je na to dítě připravené. „S finanční výchovou dítěte začněte co nejdříve. Dítě by mělo s nástupem do školy pochopit funkci a hodnotu peněz. Navíc, když mu vezmete ꞌfyzickéꞌ peníze a místo nich dáte ty ꞌabstraktníꞌ, máte další kapitolu k vysvětlování. Zatímco v prasátku na své prostředky ratolest stále vidí a může si je osahat, vztah k číslům na obrazovce se buduje hůře,“ říká ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Jak volit banku

Dětské účty většinou nabízí tradiční banky. Nízkonákladové většinou nejsou na tyto produkty zaměřené. Pokud se rozhodnete dítěti účet otevřít u své banky, a ta děti obsluhuje, není co řešit. Základní vedení bývá většinou zdarma. Jestliže rodiče dítěti nezřídí účet ve své bance, měli by se při výběru alternativ soustředit na cenu základních finančních operací, jako je poplatek za výběr hotovosti z bankomatu nebo cena bezhotovostní transakce včetně příchozí platby.

„Nezapomínejte ale ani na služby, jako je vklad v hotovosti, který třeba sami moc nevyužíváte. Když dítěti příbuzní darují peníze třeba za vysvědčení, neměla by ho banka obrat o část odměny. Pokud by dítěti z darované pětistovky měla na přepážce ubýt skoro desetina, bude právem smutné,“ upozorňuje rodiče Eduarda Hekšová.

„Je rozdíl v pojetí finančních produktů navržených pro ovládání dětmi a produktů koncipovaných pro rodiče, aby šetřili v budoucnu „pro děti“. Dětský účet má naučit potomstvo hospodařit v moderním světě. Kdo chce dítěti především dlouhodobě spořit, například na studia, ať vybírá v jiné kategorii, než jsou dětské účty,“ radí dTest.

Co všechno vzít v potaz při srovnávání dětských účtů?

  • Měsíční vedení – zdarma,
  • alespoň několik výběrů z bankomatu zdarma,
  • použitelnost karty – kartu limitovanou pouze na výběry z bankomatu spíše nedoporučujeme a účty bez karty také ne,
  • dobře ovladatelné elektronické bankovnictví,
  • doplňkové služby – například úrazové pojištění,
  • „kontrolní“ služby – pokud banka zpoplatňuje informační SMS, podívejte se, kolik stojí jejich balíček. Obvykle se vyplatí. Kromě ceny sledujte i rychlost obslužných nástrojů, například za jak dlouho banka změní limity na váš pokyn.