dTest radí: Jak ušetřit za energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomton

V Evropě vystoupaly ceny zemního plynu a elektřiny ke svým maximům. Výhledově nejde čekat, že by se situace měla zlepšit. Alternativní zdroje nebo drahé zateplení samozřejmě nejsou pro každého. dTest proto radí, jak udělat menší změny, které vám pomohou rychle a někdy i výrazně ušetřit.

Jsme rozmazlení

Češi jsou celkem proslulí tím, že mají doma přetopeno. Rádi si hoví v kraťasech a krátkém tričku. Vysoké teploty nás v současnosti ale vyjdou velmi draho. Proto se raději přioblékněte. Snížení teploty o jediný stupeň vám může ušetřit až 6 procent. Za dostatečnou teplotu se považuje 20 stupňů Celsia v obývacím pokoji a 17 stupňů v ložnici. Světová zdravotnická organizace uvádí minimální teplotu v obývacím pokoji 18 stupňů. Například obyvatelé Velké Británie nebo Japonska mají tepelný komfort v domácnostech ještě o něco nižší.

Správně větrejte

Důležité je i správně větrat. „Než mít delší dobu otevřené okno tzv. na ventilačku, je efektivnější vypnout radiátory a krátce a intenzívně vyvětrat. Není ale dobré ochlazovat místnosti příliš, protože opětovné vyhřívání bude vyžadovat více energie,“ vysvětluje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.. Radiátory nezakrývejte nábytkem nebo záclonami. Mezi stěnu a radiátor se také umísťuje speciální fólie, ta bude teplo odrážet zpět do místnosti.

Šetřete i v kuchyni

I v kuchyni jde ušetřit. Při vaření rozhodně používejte pokličku. Zkrátíte tak dobu vaření. Ušetřit můžete až 50 procent energie. Důležité je také používat správnou velikost plotýnky. Při vaření také plánujte. Proč neupéct najednou více jídla, když horkovzdušná trouba rozvádí teplo rovnoměrně po celé troubě? Spousta energie se ušetří také tím, že krátce před dokončením necháte jídlo tzv. dojít ve vypnuté chladnoucí troubě či na plotýnce.

Chladnička – největší žrout energie

Až 20 procent z celkové spotřeby elektřiny spotřebuje chladnička. Zkontrolujte proto, zda nestojí v blízkosti zdroje tepla. Její zadní část má mít dostatečný odstup od zdi. Výrobci doporučují ponechat mezeru 5 až 10 centimetrů. Správně nastavená by měla být i teplota. V chladicí části není zapotřebí teploty nižší než 5 stupňů Celsia, v mrazicí stačí nastavit hodnotu mínus 18 stupňů.