Novinky na Portálu občana: trestné body a přiznání daní

Portál občana

Portál občana Zdroj: Ministerstvo vnitra

Čtečka občanských průkazů
Čtečka občanských průkazů
Daňové přiznání (ilustrační foto)
Německo chce po loňském poklesu přilákat více turistů z českých zemí, pomoci k tomu má řada výročních oslav a kulturních akcí. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla Veronika Slováková z českého zastoupení německé turistické centrály. Příhraniční policejní kontroly, které čeští řidiči často vnímají jako šikanu, ale Němci nezruší.
5
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra oznámilo, že v průběhu září dojde k propojení s centrálním registrem řidičů, přibude možnost podat daňové přiznání a připojí se i katastr nemovitostí.

Spolupráce s Ministerstvem dopravy a propojení s Centrálním registrem řidičů umožní přes Portál občana nahlížet na vlastní kartu řidiče. Lidé tak získají přehled o stavu svého bodového konta i o spáchaných přestupcích. Na končící platnost řidičského průkazu mohou být upozorněni SMSkou.

Berňák je již dnes připojen ve zkušebním provozu. Od září bude možné přes Portál občana podávat přiznání. Díky eObčance dojde k bezpečnému ověření totožnosti držitele průkazu, což mu umožní vyplnit elektronický formulář a podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob.

Jako další v řadě se plánuje připojení části informačního systému katastru nemovitostí, což by snad jednou mohlo přinést tu vymoženost, že jeden úřad po vás bude požadovat takové informace, které už jiný úřad má. Typicky finanční úřad požaduje například k přiznání k nabytí dokládat vše, co už má k dispozici katastr.

Portál občana najdete zde, lidé na něm nejvíce využívají možnost vyžádat si elektronicky výpisy z veřejných rejstříků či údajů z registru obyvatel.

eObčanka, díky níž je možné se přihlásit k online službám na Portálu občana, zajišťuje prokázání totožnosti na nejvyšší možné úrovni i na dálku. Od 1. července, kdy se začaly eObčanky vydávat, eviduje Ministerstvo vnitra téměř čtvrt milionu žádostí o nový průkaz, vydáno jich bylo přes 150 tisíc.