Operátoři se neradují: Konečně můžeme ze zahraničí volat bez příplatku

mobilní telefon

mobilní telefon Zdroj: Kaboompics

Letos v létě, při pobytu v zahraničí, už si se svými blízkými popovídáte neomezeně. Mobilní operátoři totiž musí zavést roaming za stejnou cenu, jaká je v naší republice, respektive budete platit za volání podle svého tarifu. 

Roamingové poplatky přestanou platit v rámci zemí Evropské unie. U Vodafone navíc i Islandu, Lichtenštejnska a Norska. „Bezplatný roaming“ se vám aktivuje automaticky. Nemusíte se o nic starat.

Odkdy pro vás platí roaming bez příplatků?

T-Mobile

EU Roaming bez příplatku má T-Mobile u tarifů Mobil, které byly spuštěny 2. dubna tohoto roku. U nových tarifů pro podnikatele to bylo 3. dubna. Ostatní zákazníci si budou muset počkat na 11. června. Pak už budou moct volat ze zahraničí neomezeně všichni.

Vodafone

„Od 11. června 2017 budou zákazníci Vodafonu v rámci Evropské unie a navíc Islandu, Lichtenštejnska a Norska využívat svůj tarif nebo předplacenou kartu za ceny jako doma bez roamingových příplatků. Pokud mají například tarif Red LTE, mohou neomezeně volat, smskovat i plně využívat data. K tarifu Red LTE premium Vodafone navíc zákazníkům přidá 7 dní Roamingu na den s neomezeným voláním, SMS a 100 MB dat denně do více jak 120 zemí zóny Svět, kam patří například oblíbené destinace jako je Turecko, Egypt, Švýcarsko či Andorra,“ řekla nám Veronika Exnerová, ze společnosti Vodafone.

Pro využití domácího tarifu v zahraničí si zákazníci nemusí speciálně nic nastavovat. Stačí si nechat zapnutý současný roamingový tarif Roaming na den nebo World Roaming. „S oběma budou na cestách v Evropské unii využívat služby jako doma. Těm, kteří si v nastavení telefonu zakázali datový roaming, ho stačí opět povolit a budou využívat svá data i v zahraničí,“ dodává Exnerová.

O2

Pokud jste zákazníkem O2, budete si muset počkat až do 15. června. Od tohoto dne bude společnost zákazníkům, kteří mají roamingový tarif Svět Basic, účtovat stejné ceny po Evropské unii jako kdyby volali po České republice. Za stejné ceny jako doma budete moct v zahraničí využívat i mobilní data. Pokud tedy máte tarif FREE CZ, budete z Unie volat do Česka bez příplatku, v případě terifu FREE O2 budete platit za minutu 3,50 korun, a to do jakékoliv sítě v Česku.

Pokud se v létě chystáte na dovolenou do zemí mimo Evropskou unii, můžete od června využít jednorázový datový balíček Top Svět. Ten nabídne 150 MB mobilních dat za 499 korun ve 24 nejoblíbenějších světových destinacích mimo území Evropské unie. O2 bude zákazníkům smluvních služeb zároveň dál nabízet roamingový tarif Volání bez hranic.

„Mezi jeho největší benefity patří výhodné ceny volání v zemích mimo Evropskou unii včetně Švýcarska vhodné zejména pro dlouhé hovory. S tarifem Volání bez hranic mají zákazníci O2 také výhodnou cenu cestovního pojištění za 29 Kč na den,“ uvádí Lucie Pecháčková z O2.

O2 bude také mimo to nadále nabízet Chytré cestovní pojištění v mobilu, které se aktivuje pokaždé, když se telefon přihlásí do zahraniční sítě.

Na nových pravidlech pro roaming se shodli ministři zemí osmadvacítky. Telekomunikační sektor je samozřejmě proti. Obává se velkého poklesu příjmů. Odborníci jsou toho názoru, že zrušení roamingových poplatků by mohlo zavinit všeobecné zdražení služeb operátorů.