Pandemie mění pravidla cestovního pojištění

Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam, Egypt Zdroj: Aleš Pospíšil

Kornatské ostrovy jsou národním parkem, který lze nejlépe navštívit na lodi, ať již na vlastní jachtě nebo turistické lodi.
Kornatské ostrovy skrývají mnoho pláží s průzračnou vodou.
Marsa Alam, Egypt
4
Fotogalerie

Pravidla pro cestování se mění 15. června. Do některých zemí tak budeme moct vycestovat, aniž bychom se museli vracet do České republiky s negativním testem na Covid-19. Direkt pojišťovna radí, na co si dát před cestou pozor.

Hlavní je zjistit si informace o zemi, kam jedete

Informace o zemi, do které jedete, byste si měli zjistit vždy, ale v této situaci především. „Informace o podmínkách ke vstupu do jednotlivých zemí najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky, které je pravidelně aktualizuje,“ radí mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Na tomto webu zjistíme, jestli je do země vůbec možné vycestovat, dále pak jaké podmínky bude třeba splnit po návratu. Je totiž možné, že v dané zemi po vás budou chtít negativní test na koronavirus nebo dokonce povinnou karanténu.

Cestovní pojištění

Je třeba si zjistit informace nejen o zemích, kam jedete, ale i o zemích, kterými projíždíme. „Cestovní pojištění totiž neplatí v zemích, o kterých Ministerstvo zahraničních věcí ČR informuje, že tam není povolené cestovat, a také v zemích, kam ministerstvo cestování nedoporučuje. V těchto zemích tedy cestujete na vlastní nebezpečí. Toto platí i v případech, kdy se do takovéto země přemístíte, až když jste v zahraničí. Tedy z jedné zahraniční země odcestujete do jiné,“ upozorňuje Maťašeje.

Koronavirus cestuje s vámi

Když vycestujete do zahraničí, berte na vědomí, že cestovní pojištění nezaplatí léčbu, jestliže se nakazíte koronavirem. Pojišťovny totiž mají Covid-19 ve výlukách.