Poznáte podvodný e-mail? Air Bank má pár tipů, jak se nenechat oblafnout

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Klient: Osvětová činnost bank proti hackerům nestačí
Z účtu českého obchodníka s povolenkami Blackstone Global Ventura (BGV) zmizelo 470 tisíc emisních povolenek. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Evropská komise reagovala uzavřením českého registru a zastavením většiny transakcí v Systému obchodování s emisemi (ETS). Po zprávě o incidentu v Česku své národní registry uzavřelo Řecko, Estonsko a Polsko. O den dříve už byl kvůli útoků hackerů uzavřen rakouský registr.
Hacker
Americký softwarový gigant Microsoft v úterý uvolnil k použití jednu z vůbec největších záplat na bezpečnostní slabiny svých programů včetně Excelu, kudy mohli hackeři převzít kontrolu nad osobními počítači uživatelů. Podnik vypustil deset softwarových záplat, které řeší 34 slabin v programech Office, Windows, Internet Explorer a dalších produktech.
Kanceláře Air Bank
7
Fotogalerie

Podvodné e-maily a falešné SMS. Internetoví podvodníci ani letos nezahálí a rozesílají jeden mail za druhým, buďte proto opatrní.

Pošlete nám prosím své přihlašovací jméno a heslo na tento e-mail“. Tak tohle prý už dnes nezabírá, ale o to víc jsou podvodníci vynalézaví. Zlaté pravidlo, jak si nenechat vybílit účet zní: banka vás nikdy nevyzve k zadání osobních údajů, hesla nebo údajů k platební kartě proklikem přímo z mailu nebo SMS.

Takže, pokud to na vás zkusí, může to vypadat například takto:

1) Váš účet je blokovaný – stačí kliknout na odkaz, zadat přihlašovací údaje a vše bude zase zalité sluncem. Nebude...

2) Na vašem účtu jsme zaznamenali podezřelou aktivitu. Další z podvodných sdělení, které mají dostat člověka pod tlak a donutit ho klikat rychleji, než myslet. Pozor na to, je to past.

3) Je vyžadována aktualizace vašeho bankovního účtu. Ale kdepak, jen další pokus, jak z vás dostat hesla. Nevěřte ani „varovným“ e-mailům, že váš účet byl uzamčen či zablokován. opět jde o podvod.

Resumé: maily od bank čas od času chodí, je v nich ale jen obecné info či odkaz na web banky. Chcete-li mít jistotu, kontaktuje infolinku a zeptejte se, pokud máte pochyby. Inu jak se říká, dvakrát měř, jednou řež.