Průzkum: Polovina z nás má peníze „ve slamníku“

.

. Zdroj: Raiffeisenbank

..
2
Fotogalerie

Skoro polovina z nás má doma finanční rezervu v podobě hotovosti. Většinou je to částka okolo 5 tisíc korun. Tento obnos bývá uložen v šuplíku. Vyplynulo to z průzkumu NMS Research pro Raiffeisenbank.

Částku okolo 2 až 10 tisíců korun si doma schovává 48 procent Čechů. „Chápeme, že mít doma několik tisíc pro strýčka Příhodu se může hodit, ale v současné době, kdy jsou peníze na běžných i spořicích účtech dostupné okamžitě a inflace dosahuje vysokých hodnot, se tyto peníze znehodnocují,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Doma máme i desetitisíce

Méně než 10 tisíc korun má ve „slamníku“ schováno 62 procent z nás. 19 procent v hotovosti uchovává 10 až 20 tisíc. 12 procent má doma uloženo dokonce až 50 tisíc. Více než 50 tisíc korun má doma 8 procent respondentů.

Celých 19 procent Čechů má finanční rezervu uschovanou v šuplíku. 17 procent používá alespoň trezor. 6 procent skříň s oblečením, 5 procent knihovnu. Nepatrné množství z nás jako skrýš používá obraz, koberec, postel nebo hodiny. Třetina respondentů byla tajemná a na otázku místa uložení peněz odmítla odpovědět.