Průzkum: Zaměstnanci denně promrhají 162 minut

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Unsplash

Zbytečnými úkony a komunikací, prostoji, zbytečnou administrativou promrhají čeští zaměstnanci denně až 162 minut. V ročním součtu je to až 138 798 korun vydaných na zbytečnou, neproduktivní práci. Vyplynulo to z analýzy produktivity práce, realizované společností ApuTime. Analýza se zaměřuje pouze na kancelářské profese.

Mrhání pracovním časem také pomohla pandemie. „Firmy během pandemie částečně ztratily kontrolu nad zaměstnanci. Tu se mylně snaží získat větším důrazem na administrativu. Rovněž komunikace mezi týmy na dálku probíhá chaoticky. Manažeři neumí zaměstnance efektivně úkolovat, navíc oni sami jsou v důsledku velmi neproduktivní. Letos se proto promarní čtyři měsíce pracovního času, což peněžně představuje 138 798 korun na jednoho zaměstnance,“ shrnuje Martin Lonský, ředitel společnosti ApuTime, která se zabývá měřením a zvyšováním produktivity práce za pomoci nástrojů umělé inteligence.

V kanceláři neproduktivitu tolerujeme

Zatímco v kanceláři časem plýtváme s tím, že to jinak nejde, ve výrobě sledují minutové prostoje. 

Pokud lidé mají nižší produktivitu práce, ještě to nemusí nutně znamenat, že se flákají. Zaměstnanci často uvádí, že i přesto, že mají nízkou produktivitu práce, nestíhají plnit úkoly a musí tak pracovat přesčas. Data také jasně ukazují, že nejvíce neproduktivní jsou státní správa a organizace na ni navázané.