Studie: Většina firem podceňuje hrozby na internetu

Kyberbezpečnost (ilustrační foto)

Kyberbezpečnost (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock

Online půjčky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Tři čtvrtiny firem nemají dostatečnou ochranu proti vnějším hrozbám na internetu. Vyplývá to ze studie kyberbezpečnosti, kterou provedla mezi dvěma sty firmami se sídlem v ČR poradenská společnost BDO. Nedostatky objevila především ve způsobu ověřování a přihlašování do firemních sítí a dále pak v zabezpečení vzdáleného přístupu pro práci z domova. Firmy mají také problémy s příliš jednoduchými hesly, která zaměstnanci používají i k přístupu do soukromých e-mailů a aplikací.

Třetina firem v Česku například dle studie nepoužívá dvojí ověření při přihlašování do sítě. Polovina firem pak při přihlašování do systému nepožaduje hesla se speciálními znaky, která jsou pro útočníky hůře prolomitelná.

„Práce s hesly představuje při práci z domova největší bezpečnostní riziko. Každá šestá firma (16,67 procenta) umožňuje uživatelům zadat vícekrát po sobě stejné heslo. To znamená, že tyto sítě jsou nedostatečně zabezpečeny a hrozí vyšší riziko prolomení do systému. Příkladem může být útok ransomware, k jehož realizaci stačí jeden úspěšný pokus a dotčená společnost může přijít o většinu dat, ke kterým se dostane až po zaplacení výkupného,“ upozorňuje expert na kyberbezpečnost ze společnosti BDO Martin Hořický.

Špatně zabezpečený vzdálený přístup

Firmy se potýkají také s nedostatečným zabezpečeným vzdáleného přístupu do firemních systémů. Odlišná pravidla a postupy pro jeho zřizování chybí podle BDO u skoro čtvrtiny z nich.

„Nedostatečné zabezpečení vzdáleného přístupu je rizikové zvlášť v době pandemie, kdy mnoho zaměstnanců pracuje z domova ze svých soukromých počítačů. Internetové sítě, přes které se pracovníci přihlašují do firemních systémů, mají totiž nižší stupeň zabezpečení, které útočníci snáze prolomí. Firmy by měly školit své zaměstnance, aby nepoužívali stejná hesla například do soukromého i firemního e-mailu. Důležité je také používat bezpečné aplikace pro jejich správu,“ upřesňuje Hořický.

Pravidelné kontroly oprávnění uživatelů pro připojení do firemní sítě pak neprovádí třetina firem v Česku. Další třetina přístupy zaměstnanců do sítě sice kontroluje, ale nedostatečně a s velkými prodlevami. Změny uživatelských účtů neprobíhají u každé desáté firmy. Pokud firma pravidelně nekontroluje, kdo má do její interní sítě přístup, vystavuje se riziku úniku dat, například ze strany bývalých zaměstnanců. Nemusí se pak jednat o kybernetický útok, pouze stačí, aby se neoprávněná osoba připojila původním heslem do systému, a může z firmy vynést cenná data. Kontroly oprávnění k přístupu do systému firmy by měly probíhat automaticky, minimálně jednou ročně.