V případě nepříznivých životních situací spoléháme na stát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: banka CREDITAS

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod.
2
Fotogalerie

S možností, že by nám mohlo vypovědět zdraví, téměř nepočítáme. Ve špatné životní situaci nespoléháme na své síly a úspory ani pomoc rodiny, ale na stát. Ukázal to pravidelný průzkum NN Životní pojišťovny.

O sebe se nestaráme, o blízké ano

Stinné stránky svého života si moc nepřipouštíme. Na druhou stranu jsme ale připraveni pomoci svým blízkým. Většina Čechů se chce postarat sama o finanční zajištění dětí a počítá i s finančním polštářem pro případ ztráty zaměstnání, nebo dokonce nutnosti vypořádat se s nenadálým odchodem živitele rodiny.

O své rodiče se plánuje pravidelně starat polovina respondentů. Pětina jim bude pomáhat alespoň občas. Jen jeden z deseti Čechů nepomůže rodičům vůbec. Jsme tedy připraveni starat se o své blízké v případě potřeby více, než bývá zvykem v západní Evropě.

V případě své osoby ale spoléháme na stát

V případech jako je financování vlastní péče ve stáří, pomoc při pádu do chudoby, dlouhodobou nemoc nebo invaliditu, spoléháme na stát. „Veřejnost spoléhá na setrvalý hospodářský růst a nepočítá s možným příchodem ekonomické recese. A stejně nemyslí ani na nečekané zdravotní problémy a jejich možné důsledky,“ popisuje Michal Korejs ředitel NN Životní pojišťovny.

Délka života se u nás prodlužuje

Jelikož se délka života Čechů prodlužuje, lze očekávat, že v budoucnu budeme na blízkých opravdu závislí. V České republice nyní žije asi 360 tisíc lidí závislých na pomoci druhých osob a prognózy ČSÚ očekávají další strmý růst tohoto počtu – za 20 let na více než dvojnásobek.