Češi začínají ztrácet optimismus: 2/3 lidí plánuje omezit výdaje

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod.

Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod. Zdroj: Shutterstock

..
Šetření
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Výhodné nákupy. Nejlépe se za průměrnou mzdu žijea nakupuje v Lucembursku, Velké Británii, Nizozemsku,Norsku, Německu a Švýcarsku
14
Fotogalerie

Zpomalování ekonomiky přináší obavy. Češi se začínají bát o svou finanční situaci a dopad na rodinu.

Podle výzkumu Equa bank téměř dvě třetiny lidí uvažuje, že si nějakým způsobem utáhne opasek. Z nich chce letos čtvrtina omezit své výdaje na stravování v restauracích, 22 procent omezit větší výdaje (rekonstrukce, nákup elektroniky, nákup auta) a 21 proncet chce omezit výdaje na pravidelné nákupy potravin, drogerie a omezit výdaje na zábavu (např. sport, kultura, volný čas).

Omezování výdajů je dáno i tím, že se lidé začínají obávat o práci. Výrazně větší obavy ze ztráty zaměstnání má v porovnání se situací před rokem každý čtvrtý Čech. Ztráty zaměstnání se neobává 56 procent.

Nahlodávání důvěry v lepší budoucnost se projevuje i v postoji k úsporám. Jen pouze každý 10. Čech neplánuje v porovnání s rokem 2019 letos více šetřit, protože nemá obavy o zhoršení své finanční situace v letošním roce. Téměř čtvrtina má sice obavy ze zhoršení finanční situace, ale nebude více šetřit, protože si to nemůže dovolit.

Z těch, co chtějí a mohou si dovolit více šetřit, hodlá drtivá většina uložit peníze do nástrojů, aby měli peníze kdykoliv „po ruce“. Nejčastěji přitom mají Češi finanční rezervu ve výši do 30 tisíc korun. Do 50 tisíc 15 proncet dotázaných a do 100 tisíc necelých 16 proncet.

Úspory by byly také první, nač by lidé sáhli, pokud by přišli po dva a více měsíců o příjem. Udělala by to polovina z nás. Každý pátý by poprosil o pomoc někoho z širší rodiny, 17 procent by se spolehlo na podporu v nezaměstnanosti. Pětina Čechů by vůbec nevěděla, co by dělali, pokud by jim příjem vypadl.