Minimální mzda z pohledu daní, co všechno její nárůst ovlivní?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Protesty za vyšší minimální mzdu
Ilustrační foto
Školka
Mateřská školka
7
Fotogalerie

Minimální mzda v roce 2020 činí 14 600 korun, tedy o 1 250 korun více než loni.

Hrubá mzda zaměstnance pracujícího za minimální mzdu stoupla meziročně o 1 250 korun. Čistá mzda zaměstnance pracujícího za minimální mzdu uplatňujícího pouze základní daňovou slevu na poplatníka, kterou obdrží na bankovní účet, však stoupla jen o 857 korun, neboť ze zvýšené hrubé mzdy je nutné odvést sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu.

Zdanění v Česku je mírně progresivní i u nízkých mezd právě z důvodu existence základní daňové slevy na poplatníka, proto s rostoucí mzdou roste v procentech odvod na dani z příjmu,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Mzdové náklady zaměstnavatele se zvýšily dokonce o 1 673 korun, neboť zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance ještě povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění, v souhrnu v sazbě 33,8 procenta.

Zvýšení minimální mzdy je pozitivní zprávou i pro jednotlivé zdravotní pojišťovny, za zaměstnance pracujícího za minimální mzdu v souhrnu odvodů placených zaměstnancem a zaměstnavatelem obdrží o 168 korun více. O stejnou částku budou měsíčně platit více na zdravotním pojištění i osoby bez zdanitelných příjmů, které v roce 2020 budou platit 1 971 korun místo 1 803 korun v loňském roce.

Výše minimální mzdy ovlivňuje i požadovanou výši dosažených příjmů pro vznik nároku na daňový bonus na dítě. Ten se vyplácí, pokud by daňová povinnost rodiče byla v důsledku uplatnění slevy na dítě záporná.

V praxi to znamená, že rodič musí mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání alespoň ve výši 87 600 korun za rok, zatímco minulý rok mu pro uplatnění bonusu stačily roční příjmy ve výši 80 100 korun,“ uvádí Petra Bobková z PwC Česká republika.

Penzisté budou mít starost se zdaněním důchodu jen ojediněle, neboť dani z příjmu budou podléhat roční důchody nad 525 600 korun, tedy 36násobek minimální mzdy.

A konečně – radost budou mít rodiče, jelikož se zvýšením minimální mzdy se zvyšuje také sleva za umístění dítěte v předškolním zařízení (tzv. školkovné), která bude v roce 2020 činit na jedno dítě maximálně 14 600 korun.