Míra úspor domácností je na rekordní úrovni

.

. Zdroj: Raiffeisenbank

Česká ekonomika podle třetího zpřesněného odhadu ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,6 procenta a její meziroční pokles činil 4,8 procenta. Ve srovnání s druhým odhadem je tak v meziročním srovnání o desetinku hlubší.  Revize ve struktuře byly pouze drobné. Směrem nahoru byly revidovány vládní výdaje, dolu pak investice a zásoby. Za celý loňský rok domácí ekonomika poklesla o 5,6 procenta.

Společně s posledním odhadem byly zveřejněny i údaje ze sektorových účtů. Uzavření kamenných obchodů a s tím spojený pokles výdajů se odrazil ve výrazném růstu míry úspor domácností. Ta dosáhla historicky nejvyšší úrovně 23,3 procenta. Meziročně tak byla vyšší o 9,2 procenta.

Vzhledem k tomu, že obchody byly uzavřeny v podstatě celé první čtvrtletí a většině domácností se zvýšil disponibilní důchod v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy, je možné, že rekordní výsledek bude v Q1 pokořen. Ke stoupajícím úsporám ale přispívá nejen pokles výdajů, ale i růst příjmům. Ty se domácnostem v čtvrtém čtvrtletí 2020 reálně mezičtvrtletně zvýšily o 2,1 procenta.

Poměrně dobré zprávy přišly ze strany nefinančních podniků. Míra jejich zisku dosáhla v závěrečném čtvrtletí loňského roku 45,2 procenta, což je pouze o 0,4 proceta méně, než v předchozím čtvrtletí, kdy ekonomika byla otevřená. Ve srovnání s loňským rokem pak byla míra zisku o 1,7 procenta vyšší. Dle údajů statistického úřadu tento vývoj ovlivnily přijaté dotace.

Z dat je patrné, že firmy se již s pandemií umí vypořádat podstatně lépe než na jaře loňského roku. Tehdy míra jejich úspor poklesla na 43,9 procenta. Kde se ale stále pandemie projevuje negativně, je míra investic. Ta se v čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně snížila o 0,7 na 26,1 procenta, což v meziročním srovnání znamená pokles o 4,8 procenta.

V důsledku přetrvávajících pandemických opatření ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zřejmě poklesne. Zakázky v průmyslu sice rostou,  podniky se však musejí potýkat s problémy s dodávkami, v některých segmentech chybí i pracovní síla. Maloobchod trpí uzavřením kamenných obchodů, což prodeje přes internet nemají šanci vykompenzovat. Omezení jsou již dlouhá, což se odráží i v padající spotřebitelské důvěře. Vakcinace se zatím rozjíždí jen pomalu, a tak ani vstup do druhého čtvrtletí nevypadá nejrůžověji.

Výraznější oživení ekonomiky tak očekáváme až ve druhém pololetí letošního roku. Pro celý rok 2021 očekáváme růst českého HDP o 2,6 procenta s tím, že rizika tohoto odhadu jsou ve světle posledního vývoje pandemie vychýlena ve směru nižšího růstu.

Autorka je analytičkou Komerční banky.