Kolik si odkládat na důchod? Vůbec netušíme

Nikdy není pozdě začít spořit na penzi

Nikdy není pozdě začít spořit na penzi Zdroj: Profimedia

Z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny vyplynulo, že každý třetí Čech ve středním věku neví, jak se finančně zajistit na stáří. Na důchod si neodkládá 22 procenta z dotázaných. A přesto bychom na důchod chtěli mít naspořený milion.

Kolik si odkládat? Na tuto otázku neumí odpovědět 31 procent lidí ve věku mezi pětadvaceti a devětačtyřiceti. A pochopitelně čím mladší jsme, tím máme menší představu o tom, jak velká by měla být naspořená částka.

Ideálně by to mělo být tak, že naspořená částka by se odvíjela od současného příjmu. „Kupříkladu lidé s platem nad 30 tisíc čistého chtějí mít v důchodu okolo dvou milionů korun, zatímco lidé v nejnižší příjmové kategorii uváděli částku do půl milionu korun. Všichni dotázaní chtějí mít na důchod v průměru jeden milion korun,“ uvádí Raiffeisen stavební spořitelna.

Realita je ale jiná. Průměrně si odkládáme lehce přes jeden tisíc měsíčně. Přičemž medián je dokonce jen pětistovka. Téměř čtvrtina dotázaných si nešetří vůbec. Muži spoří více než ženy. To může být ovlivněno tím, že mají vyšší příjmy. Pravidelně spoří převážně vysokoškoláci a obyvatelé velkých měst.

„Na stáří se úspory budou hodit. I když jsou výše důchodu a životní náklady velmi individuální, stačí si porovnat průměrný důchod o výši kolem dvanácti tisíc korun s výší nájmů ve velkých městech. Očekávaný důchod porovnejte také s náklady na energie, přičtěte výdaje na léky, domácí zvířata a další nečekané výdaje. Kdo chce na stáří plnohodnotně žit, měl by zkrátka na spoření myslet už dnes,“ uvádí zpráva o průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.