Ženy žijí déle, ale na důchod si spoří méně než muži

Důchodci v Česku

Důchodci v Česku Zdroj: Profimedia

Téměř dvě třetiny žen si na penzi odkládá jen do 500 korun měsíčně. Částky od 500 do 1 000 korun si pak šetří čtvrtina oslovených žen. Vyplývá to z průzkumu ČSOB. Výše odkládaných částek se pak navyšuje s blížícím se odchodem do důchodu.

„Ženy, stejně jako muži, si začínají více spořit na penzi, až když se začne blížit jejich důchodový věk. Alarmující ovšem je, že i podle našich statistik si ženy začínají průměrně šetřit o dva roky později než muži, konkrétně ve 42 letech. A k tomu si ještě spoří nižší částky. U klientek ČSOB je to sice více, než vychází z průzkumu, ale jde rovněž pouze průměrně o 784 korun měsíčně,“ popisuje současnou situaci Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Začít si spořit vyšší sumy až v posledních deseti letech před důchodem může být přitom podle Marie Zemanové už pozdě: „Ženy mají bohužel obecně nižší mzdy, část života obvykle stráví péčí o děti či jiné rodinné příslušníky, a proto mají i nižší penze než muži. Na penzi by tedy měly myslet dřív. Nejhorší je situace pro ty, které na důchod zůstanou samy.“

O 2000 nižší důchod

Průměrný důchod u žen je podle statistických dat stále přibližně o 2 000 korun nižší než u mužů. V červnu 2017 činil průměrný důchod u mužů 13 033 korun, zatímco u žen jen 10 728 korun. V roce 2015 se přitom ženy v průměru dožívaly bezmála 82 let, muži pouze 76 let. Částky vyšší než jeden tisíc korun si však ženy takřka nejsou ochotné šetřit. Mezi 1 000 a 1 500 korunami měsíčně si podle průzkumu ČSOB na důchod šetří jen 5,5 procenta žen, mezi 1 500 a 2 000 korunami spoří už pouze 4 procenta z nich. Částky nad 2 000 korun si odkládá jen 1,3 procenta žen.

„Pokud si ženy chtějí udržet životní úroveň, měly by začít se spořením už v produktivním věku, nejlépe do 30 let. Demografické vyhlídky nejsou nijak příznivé, a tak lidé budou muset více spoléhat sami na sebe, pokud si budou chtít zajistit na stáří solidní životní standard,“ dodává Petr Dufek, analytik ČSOB Penzijní společnosti.