Během prázdnin může nastat propouštění

Úřad práce pro Prahu 4

Úřad práce pro Prahu 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
8
Fotogalerie

České firmy více méně velké propouštění nechystají, mohlo by ale nastat během prázdnin. Zatím ale některé firmy zvažují, že by doplnily počty zaměstnanců na stav před koronakrizí. Vyplynulo to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Téměř 70 procent zaměstnavatelů vidí situaci s propouštěním pozitivně. Nemusí výrazně snižovat stavy. Asi čtvrtina firem čeká snižování stavu zaměstnanců o 1 až 5 procent. Asi každá dvacátá společnost plánuje redukovat počet zaměstnanců o 5 až 10 procent.

„Je patrné, že firmy jsou v různé situaci a podle toho i reagují. Některé z nich omezení související s pandemií zasáhla výrazně, jiné minimálně a u části dokonce došlo k rozvoji jejich byznysu. Záleželo na oboru podnikání, místě působnosti, velikosti a samozřejmě i na tom, jak dalece pokročily v digitalizaci,“ říká Jana Vávrová, projektová manažerka v Grafton Recruitment.

Jaká bude budoucnost

53 procent oslovených společností předpokládá, že ani v budoucí době nebude muset snižovat počty kmenových pracovníků. 27 procent se bojí, že tato situace nejspíš nastane. Pětina organizací si už je jistá, že k tomuto kroku bude muset přistoupit. Třetina už má vypracovaný konkrétní plán řešení. Dvě třetiny hledají možnosti, jak zachovat co nejvyšší počet pracovníků a zvýšit jejich flexibilitu.

V součtu nadpoloviční většina oslovených firem v Česku plánuje doplnit stavy zaměstnanců ještě letos. Naproti tomu 23 procent firem předpokládá, že počty zaměstnanců na stav před koronakrizí doplní až v roce 2021 a 21 procent se dokonce domnívá, že se tak nestane již nikdy.