Brigádníci si letos přijdou na 140 korun na hodinu

Obchodní centrum

Obchodní centrum Zdroj: Foto Aha! – David Malík, PČR

Situace, kdy je v Česku nedostatek pracovníků, nahrává brigádníkům. Firmy se o ně téměř přetahují a lákají je na vyšší platy. Letos by se průměrná mzda za hodinu práce mohla vyšplhat až na 140 korun. Přes to všechno je ale zájemců o brigády málo. Informovala o tom Ekonomika ČT24.

„V současné době by se základní hodinová sazba neměla nikdy dostat pod sto korun. Když je to méně, tak nejsme schopni sehnat stabilního brigádníka. Momentálně se odměna pohybuje někde kolem 120 až 140 korun na hodinu,“ říká brand manager společnosti Manpower v Brně Petra Čermáková. Díky tomu si studenti vydělají v létě na brigádě až o dvacet procent více než loni.

Podle slov Davida Salomona majitele Restaurace Stodola House, je s brigádníky těžké pořízení, protože mají velké nároky, peníze chtějí vyplácet hned, ale přitom jsou nespolehliví. Jeden den přijdou, druhý už ne.

Brigádníkům přidala dokonce i pošta

V loňském roce si brigádníci u České pošty přišli v průměru na sto korun na hodinu, letos by to mohlo být až sto dvacet. Zájemci o brigádu si mohou vybrat mezi prací za přepážkou a doručováním. Například v Brně mohou brigádníci i do nočního provozu.

Krize je i mezi autobusáky

Doprava se potýká s nedostatkem lidí. Za volat si sedají i řidiči brigádně, jen na pár hodin měsíčně. Jen v systému pražské integrované dopravy takto pracují desítky řidičů. Dopravci mají o tyto lidi zájem především o víkendech, svátcích, nebo pokud jsou jejich kmenoví řidiči nemocní.

Největší problém s nedostatkem brigádníků mají v obchodech. Obrovský zájem o ně mají i zásilkové služby a e-shopy.