Cebia: V Česku se v posledních týdnech objevily zatopené ojetiny z Německa

Autobazar

Autobazar Zdroj: profimedia.cz

Autobazar
AAA Auto
AAA Auto
4
Fotogalerie

Na českém trhu se v posledních týdnech začaly prodávat ojeté vozy z Německa, které byly zatopené při záplavách v letních měsících loňského roku. Prodejci na nich vydělávají desítky tisíc korun. V tiskové zprávě to uvedla společnost Cebia, která se zabývá prověřováním původu vozů.

"V posledních týdnech jsme zaznamenali v našem prověřovacím systému Autotracer auta po pojistné události, které byly pojišťovnou vyhodnoceny jako totální ekonomická škoda na základě poškození letními záplavami. A později byla tato zaplavená vozidla inzerována již opravená na českých inzertních portálech," uvedl ředitel Cebie Martin Pajer.

Riziko zakoupení takového vozu zvyšuje podle Pajera skutečnost, že ne vždy musí jít přímo o podvod. Někteří prodejci mohou vykoupit již opravené vozidlo bez znalosti jeho minulosti a nabízet ho zákazníkům bez informace, že bylo zatopené.

Záludností zaplavených aut podle Cebie je, že problémy s elektronikou nebo motorem mohou přijít i za několik měsíců po vyčištění a vysušení auta. Nejnáchylnějšími součástkami je především elektroinstalace a emisní systémy. Kontrolu je tedy podle firmy potřeba zaměřit zejména na kabelové svazky a jejich spoje (konektory), zejména v těžko dostupných průchodech a kanálech uvnitř karoserie.

"Pokud se do katalyzátorů či filtrů sazí umístěných ve výfukovém potrubí pod vozidlem nebo do nádrží na palivo, AdBlue a jiné provozní náplně dostane kalná voda, není snadné a někdy vůbec možné, tato místa vyčistit natolik, aby vozidlové systémy nadále spolehlivě fungovaly," dodal technik z firmy Beecamsolutions.cz Jan Karnolt.

Podle údajů společnosti CarVertical se více než 63 procent ojetých vozů do Česka dováží právě z Německa, následuje Belgie s podílem přes šest procent a USA s 5,5 procenta. Dovoz ojetých aut do Česka v lednu meziročně vzrostl o 30 procent na 13 403 osobních vozů.