Češi pracují více než před pandemií, častěji z domova

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Češi pracují nyní v průměru osm hodin a 22 minut denně, více než před pandemií koronaviru. Běžná pracovní doba je přitom osm hodin. Pracují častěji z domu, home office využívá třetina ekonomicky aktivní populace. Skoro polovina zaměstnanců vnímá, že doma stráví pracovními aktivitami více času než v zaměstnání. Vyplývá to z průzkumu společnosti myTimy mezi zaměstnanci a personalisty.

Navíc má každý čtvrtý Čech pocit, že ho zaměstnavatel během práce z domu vytěžuje mnohem více. Personalisté tuto skutečnost potvrzují, zaměstnanci podle dvou pětin z nich dostávají domů více práce než běžně.

Na 42 procent lidí pravidelně pracuje více než by měli, zejména muži a třicátníci. Čtvrtina zaměstnanců pracuje více jak devět hodin každý den. Personalisté trend většího vytěžování zaměstnanců potvrzují, podle 44 procent z nich pracují zaměstnanci na home office více.

Polovina zaměstnanců navíc doma nedokáže oddělit pracovní a osobní aktivity a pracovní závazky se jim prolínají do celého dne. Největší problémy s tím má generace čtyřicátníků (68 procent), která nejčastěji prolíná svůj pracovní čas s péčí o děti při vzdálené výuce. Efektivnější je z domova necelá třetina zaměstnanců.

Ne každé vedení firmy ale tyto problémy vnímá, nebo aktivně řeší. Každý čtvrtý zaměstnanec má pocit, že se zaměstnavatel v posledním roce méně zajímá o to, jak zvládá každodenní nápor práce, v porovnáním s dobou před vypuknutím pandemie. Zároveň vedení firem minimálně v pětině případů nedostatečně předchází obavám zaměstnanců ohledně jejich pozice a samotné budoucnosti firmy.