Česká pošta místo vážení zásilky měří. Jaký to má vliv na cenu?

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká pošta
2
Fotogalerie

Vypadá to, že Česká pošta se vrací zpátky do minulosti, kdy naše babičky posílaly balíky v krabicích úhledně zabalených v papíru a převázané špagátkem.

Česká pošta před nedávnem změnila svůj ceník, respektive způsob naceňování balíků. Už je nebude vážit, ale měřit. Musíte také počítat s příplatkem, jestliže bude balík nestandardní. Tedy nebude v kartonové krabici.

Velikost balíků se nově rozlišuje písmeny S až XL.

  • S – balík, jehož nejdelší strana bude mít do 35 cm,
  • M – balík, jehož nejdelší strana bude mít do 50 cm,
  • L – balík, jehož nejdelší strana bude mít do 100 cm,
  • XL – balík, jehož nejdelší strana bude mít do 240 cm.

Nestandardní balíček? Tak to si připlatíte

Za nestandardní balíček je Českou poštou považován takový, který nemá pravidelný tvar krychle nebo kvádru. Pokud tedy budete například posílat triangl, raději jej vložte do krabice. Dále bude účtován poplatek navíc, jestliže balík nebude v kartonovém nebo jiném pevném obalu. Pokud jste byli zvyklí posílat balíčky například v igelitovém obalu, zapomeňte na to. Korunka navíc vás nemine ani v případě, že balík je zabalený v černém obalu (prý jsou hůře čitelné údaje), ale i tehdy, když jeden z rozměrů balíků bude menší než 0, 8 cm.

Pokud nechcete zažívat stresy a být si naprosto jistí v čem posílat, můžete využít eshop České pošty www.postshop.cz, kde je možné vybrat si z krabic různých rozměrů a velikostí již od 19 korun.

Na druhou stranu jistou výhodu v této změně je možné vidět v tom, že již z pohodlí domova si můžete s metrem v ruce zjistit, kolik za balík na poště zaplatíte.

Pošta chce nacpat co nejvíce balíků do aut

Proč pošta přistoupila k takovýmto změnám? Budou vůbec pro někoho prospěšné? „Nelze jednoznačně říci, že se balíky zlevní, nebo zdraží. Pokud bude klient posílat menší balík o velké váze, tak oproti současné ceně ušetří, naopak lehké, ale objemné zásilky budou dražší. Důvodem této změny je zefektivnění logistické sítě České pošty, kdy není zásadním problémem váha balíku, ale jeho rozměry. Pokud někdo podá roli bublinkové fólie, ta je sice lehká, ale zabere místo např. v autě, kam by se mohly vejít další zásilky. Věříme, že tento krok povede ke zkvalitnění doručování,“ řekl nám Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Když tedy budete posílat větší balík, zaplatíte za něj poměrně dost, a to i když bude vážit třeba jen kilo. Služba České pošty se tak může vyplatit, pokud posíláte něco malého, těžkého. Třeba činku….

Cenu balíku si můžete ale i snížit

Jestliže si vyplníte podací lístek doma (www.poslatbalik.cz), sníží se vám cena za balík o deset korun. Na přepážce pak stačí jen nadiktovat kód, který vám aplikace vygeneruje. Nemusíte ručně psát ani údaje na balík, v aplikaci si lze vytisknout adresní štítek k nalepení. Další desetikorunu můžeme ušetřit, pokud máte Zákaznickou kartu. Obě slevy se vám ale sečtou pouze u služeb Balík Do ruky a Balík Na poštu.

Proti proudu?

„Posílání listovních zásilek ročně klesá o cca 10 procent, kdežto balíkový trh roste o 12 – 14 procent. Takže určité technologické úpravy jsou nevyhnutelné. Pokud chceme vyjít vstříc potřebám našich zákazníků, tak se musíme soustředit na lepší služby v oblasti balíků,“ říká Matyáš Vitík. Česká pošta tedy považuje za zkvalitnění služeb změnu v naceňování balíků podle jejich velikost.

Naprosto opačný názor má jiný přepravce. Podle GLS za poslední půlrok stoupá obliba vážení zásilek. Ze statistik portálu e-Balík vyplývá, že v listopadu využilo výpočet ceny podle rozměrů balíků 93 procent zákazníků, zatímco podle váhy jen 7 procent. Tento podíl se však v následujících pěti měsících postupně vyrovnával. V prvním březnovém týdnu letošního roku poslalo balík podle váhy již 52 procent zákazníků, podle rozměrů už jen 48 procent.

Podle GLS může výpočet ceny podle rozměrů v některých případech zásilku citelně prodražit. GLS umožňuje vybrat si účtování ceny balíků buď podle velikosti, nebo podle ceny. „Už v prosinci, tedy hned měsíc poté, kdy si zákazníci již mohli vybírat způsob výpočtu ceny, se podíl balíků v přepravě zaplacených podle jejich váhy zvýšil na 25 procent. Každý další měsíc tento podíl rostl, přes lednových 35 procent na únorových 39 procent. V prvním březnovém týdnu dosáhl už 52 procent,“ uvádí Pavel Včela, ředitel společnosti GLS Česká republika.

Ceny posílání balíků prostřednicvím České pošty

Velikost balíkuBalík do rukyBalík na poštu
S129 korun109 korun
M159 korun139 korun
L209 korun189 korun
XL359 korun339 korun
Sleva se ZK10 korun10 korun
Sleva el. podání10 korun10 korun
Příplatek Nestandard19 korun19 korun